Erişilebilirlik

Rusya İngiltere'den Çeçen Lideri İstiyor - 2002-12-06


Rusya, İngiltere’den, Çeçen Lider Aslan Maksadov'un Özel Temsilcisi Ahmet Zakayev’in iadesini istedi.

Rusya, terörist olduğunu idida ettiği Zakayef’i, cinayet, cinayete azmettirmek ve cinayete teşebbüs suçlarından yargılamak istiyor.

Danimarka’dan Londra’ya varışında gözaltına alınan Zakayev, kefaletle tahliye edildi. Çeçen Lider, Rusya’nın iade isteğiyle ilgili olarak gelecek hafta mahkemeye çıkacak.

Moskova Hükümeti, Danimarka’dayken, Zakayev’in iadesini sağlamaya çalışmış ancak, Danimarka, iddiaların ciddi bulunmadığı gerekçesiyle talebi reddetmişti.

Çeçenistan Başbakan Yardımcısı ve Aslan Maksadov’un Özel Temsilcisi Ahmet Zakayev, Danimarka’dan Londra’ya gittiğinde karşısında polisleri buldu. İngiliz polisi, Zakayev’in, Rusya tarafından iadesi istendiği için gözaltına alındığını açıkladı. İlk sorgusu yapıldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan Zakayev, Çarşamba günü mahkemeye çıkarılacak.

Çeçen yetkili, Moskova hükümetinin iade talebinde 10 ayrı suçla itham ediliyor. Bunların en önemlisi Zakayev’in terörist olduğu iddiası. Zakayev, ayrıca, cinayet, cinayete azmettirmek ve Rus Federasyonu’na karşı Çeçen isyanının öncülüğünü yapmakla da suçlanıyor.

Zakayev iddiaları reddederken, taraftarları, Rusya’nın Çeçen Lideri, siyasi nedenlerle yargılamak istediğini ileri sürüyorlar. Zakayev’in ünlü dostlarından İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu Vanessa Redgrave, Danimarka’dan Londra’ya çeçen Lider'le birlikte gitti ve kendisine kefil oldu.

Uluslararası Af Örgütü, Zakayev’in iadesine şiddetle karşı çıkıyor, merkezi Londra’da bulunan örgüt, Rusya’ya geri gönderilmesi halinde Çeçen Lider'in işkenceye maruz kalacağanın garanti olduğunu ileri sürdü.

Çeçenistan Başbakan Yardımcısı ve Aslan Maksadov’un özel Temsilcisi Ahmet Zakayev, Ekim ayında, Çeçen Kongresi için Danimarka’ya gitmişti. Rusya, Kongre'nin yapılmasına şiddetle karşı çıkmış ancak Danimarka, Moskova Hükümeti'nin tüm itirazlarına rağmen Kongre'ye izin vermiş ve Kongre gerçekleşmişti. Kongre'yi önleyemeyen Rusya, daha sonra, Danimarka’dan Zakayev’in iadesini istedi. Rus yetkililer Zakayev’i Moskova’daki tiyatro baskınından sorumlu tutuyordu.

Danimarka Adalet Bakanlığı, Rusya'nın iade edilmesi için gönderdiği dosyayı yeterli bulmayarak Ahmet Zakayev'i önceki gün serbest bıraktı ve istediği an Danimarka'dan ayrılabileceğini bildirdi. Bakanlık, iade talebine gerekçe gösterilen Rus belgelerinin mahkemeye sunulamayacak kadar zayıf ve ciddiyetten uzak olduğu görüşünde.

XS
SM
MD
LG