Erişilebilirlik

ABD Basını: Türkiye'siz Irak Operasyonu Olmaz - 2002-12-06


Amerikan gazeteleri Irak’a muhtemel bir askeri müdahale durumunda Türkiye’nin rolü konusunda yorumlar yayınlamaya devam ediyor. Televizyonlarda konuşan birçok uzman da, Irak’a askeri müdahalede Türkiye’nin en önemli ülke olduğunu belirtiyor; hatta bazıları, “Bölgede tek bir ülkeye ihtiyacımız va, o da Türkiye’dir” diyor.

Yazılı basın genelde, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’in askeri müdahaleye destek konusunda Türkiye’den aldığı taahhütleri olumlu bulmakla birlikte, bu desteğin ölçüsü konusunda bazı kaygıları da dile getiriyor.

Türkiye'nin, müdahaleye yardım için Birleşmiş Milletler’den ikinci bir karar çıkarılması koşulunu öne sürdüğünü, onbinlerce Amerikan askerinin ülkede konuşlandırılmasını Türk kamuoyuna kabul ettirmenin zorluğuna dikkat çektiğini yazan gazeteler, bu itirazlarına rağmen Ankara'nın, ABD’ye üsleri kullanma izni vereceğini açıkladığını da okuyucularına duyuruyor.

Wall Street Journal bu sonucun önemini belirterek şu görüşleri savunuyor:

“ABD, Irak’ın kuralları çiğnemesinin örneklerini Birleşmiş Milletler’e bildireceğini söylemekle birlikte Birleşmiş Milletler’de yeni bir oylama yapılması için taahütte bulunmadı. Fakat Türkler'in üslerden uçuş yapılmasına ve özel birliklerin topraklarında konuşlandırılmasına izin vermesi önemlidir. Bu bile bazı Avrupa ülkelerinin vereceğinden fazladır. AKP Lideri Tayyip Erdoğan’ın bütün ayrıntıları görüşmek üzere haftaya Washington’a gelmesinin ışığı altında, daha çok Amerikan askerinin Türkiye’de konuşlandırılması, ihtimal dışı değildir.”

Amerikan basını Beyaz Saray’da Başkan Bush ve AKP Lideri Erdoğan arasında yapılacak olan görüşmenin müdahaleyle ilgili tartışmalı konulara çözüm getirebileceğini belirtiyor, fakat ikinci bir Birleşmiş Milletler kararına Amerikan yönetiminin sıcak bakmadığına işaret ediyor. Gazeteler ayrıca, müdahale durumunda kullanılacak üslerde, milyarlarca Dolar'lık onarım ve yenileme çalışması için hazırlık yapıldığını bildiriyor.

Washington Times gazetesinin bir haberinde şöyle deniyor:

“Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz, ‘Askerlerin Türkiye’de üslendirilmesi konusunda resmi bir anlaşma yapılmadı’ demekle birlikte, 'Askeri planlama için somut adımlar atıp, önlemler alarak hazırlanma konusunda anlaştık' şeklinde konuştu. Amerikalı ve Türk yetkililer hangi üslerin kullanılacağı, hangi Amerikan birliklerinin Türkiye’ye gönderileceği konusunda ortak çalışmalar yapıyor. Wolfowitz de 'Kullanma ihtimalimiz olan üslerde belki de yüzlerce milyon Dolar'lık yeni yatırımdan söz ediyoruz' diyor"

Washington Post muhabirinin, İncirlik’ten gönderdiği ayrıntılı haberde Amerikan uçaklarının Kuzey Irak üzerindeki uçuş yasağı bölgesinde yürüttükleri denetim uçuşları anlatılıyor. Yazıda, bu uçuşlarda Türk komutanların da söz hakkı olduğuna işaret edilerek şöyle deniyor:

Amerikan uçakları, uydu fotoğrafları ve diğer istihbarat gözden geçirilerek belirlenen hedefler için havalanıyor. Durum böyle olmakla birlikte, sadece ABD’nin değil, Türk komutanların da kaygılarını dikkate alarak hedef belirlemek çok kolay değil. Türk komutanlar her uçağın hareketini yakından izliyor. Irak hala Amerikalı pilotları tehdit edebilen ve bir müdahale durumunda öncelikle bertaraf edilmesi gereken yoğun bir entegre füze ve toplu savunma sistemine sahip bulunuyor. İncirlik’teki yetkililer kendilerine verilen görevin, bu sistemi ortadan kaldırmak değil, Irak’ın askeri bir harekatına karşı Kürtler'i korumak olduğunu ve başarılarının da bu amaçla sınırlı olduğunu söylüyor.” Amerikan basını, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’in Türkiye’nin desteğini kazanabilmek için, Avrupa Birliği’ne üyelik konusunda alışılmamış bir adım atarak, Avrupa ülkeleri nezdinde lobi yaptığını da kaydediyor.

XS
SM
MD
LG