Erişilebilirlik

'Irak'a Dair İddialarımız Sağlam Temellere Dayanıyor' - 2002-12-05


ABD, Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasının “sağlam temellere” dayandığını açıkladı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin henüz bu silahları bulamamasına rağmen, istihbarat raporlarının Irak’ın bu silahlara sahip olduğunu gösterdiği belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Başkan Bush’un, eğer doğru olmasaydı, Irak’ın bu tür silahlara sahip olduğu konusunda ısrar etmeyeceğini söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü ellerinde, Irak’ın kitle imha silah programlarına sahip olduğunu kanıtlayan raporlar bulunduğunu açıkladı. Bush yönetimi Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin denetimleriyle bunların kapsamının genişletilmesini, ayrıca daha çok uzmanın bu işle görevlendirilmesini istiyor. Irak’taki silah denetçileri Ramazan Bayramı dolayısıyla çalışmalarına iki gün ara verdi.

Irak Lideri Saddam Hüseyin ülkenin kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasını boşa çıkarmak üzere Iraklılar'ı silah denetimlerini desteklemeye çağırdı.

Irak, Güvenlik Konseyi kararı uyarınca Cumartesi günü silah programları hakkında bilgi vereceğini açıkladı. Ancak Bağdat yönetimi, bu bildirimde, yasaklanan kitle imha silahlarının varlığını kabul eden bir açıklama olmayacağını bildirdi.

Başkan Bush, kendi isteğiyle kitle imha silahlarını teslim etmediği taktirde uluslararası bir kuvvetle müdahalede bulunulacağı konusunda, Irak’ı uyarıyor.

XS
SM
MD
LG