Erişilebilirlik

Wolfowitz'ten Türkiye'ye Destek - 2002-12-03


ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Bush yönetiminin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma çabalarını tam olarak desteklediğini açıkladı.

Avrupa Birliği’ni, üyelik görüşmelerine başlama tarihi vermeye ikna çabalarında ABD'nin Türkiye’yi tümüyle desteklediğini belirten Wolfowitz Irak konusuna da değindi.

Paul Wolfowitz, Irak’ı kitle imha silahlarından arındırmak için ABD öncülüğünde yürütülen çabalarda Türkiye’nin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Başbakan Abdullah Gül’le görüştükten sonra yaptığı açıklamada Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine güçlü destek verdiklerini ve Kopenhag’da müzakerelere başlama tarihi alabilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Kıbrıs’ta adil bir çözüme varılması için çaba harcadıklarını da vurgulayan Wolfowitz, Ankara’ya varışından önce İngiliz radyosuna verdiği demeçte "Türkiye, Avrupa’yla ilişkilerinde çok ilginç bir noktaya gelmiş bulunuyor, gündemde Irak olmasa bile Türkiye’ye dikkatleri çevirmek büyük önem taşıyor, önümüzdeki iki hafta bu konuda ne olacağını belirleyecek, işler iyi giderse, uzun süredir devam eden Kıbrıs sorununa bir çözüm bulabileceğiz ve Türkiye’nin, eğer yüksek olan standartları yerine getirirse, sonunda mutlaka Avrupa Birliği’ne gireceğinden emin olmasını sağlayacağız" demişti.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Irak’ta barışcı çözüm istediklerini ancak Başkan Bush’un gerekli görürse kuvvet kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi. Irak’ın kendiliğinden silahsızlanmasını tercih ettiklerini belirten Wolfowitz, Saddam Hüseyin’i buna ikna etmeye çalıştıklarını söyledi. Wolfowitz, ancak sonuç alınmazsa askeri güce başvuracakları uyarısında bulundu. Amerikalı yetkili, Türkiye ile ABD'nin işbirliğinin Irak sorununa barışcı çözüm için büyük önem taşıdığını da vurguladı.

Paul Wolfowitz, daha sonra temaslarında kendisine eşlik eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Marc Grossman’la birlikte Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’la da biraraya geldi.

XS
SM
MD
LG