Erişilebilirlik

Silah Denetimi Dördüncü Gününü Tamamladı - 2002-12-01


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı, Irak’taki denetimle ilgili sonuca varmak için çok erken olduğunu söyledi. Irak’ta nükleer denetimi gerçekleştirecek grubun lideri Muhammed el Baradey, denetimin ilk dört gününde herhangi bir nükleer silah bulunmadığını açıkladı. Baradey, gazetecilere bugün verdiği demeçte, Irak’ın işbirliğinin, denetimin sonucunu belirleyeceğini söyledi. Amerika, Birleşmiş Milletler kararlarına tam olarak uymaması halinde Irak’ı askeri operasyonla tehdit ediyor. Birleşmiş Milletler Silah Denetçileri, incelemelerinin dördüncü gününde havadan tarım ilaçlaması yapan bir tesisi denetledi. Denetçiler, tesisin bulunduğu bölgenin, helikopterle zehirli bakterilerin havadan atılmasında bir deneme alanı olduğunu düşünüyor. Silah denetçileri tesiste ve helikopterlerde kimyasal ya da biyolojik silah bulunup bulunmadığını incelerken, gazeteciler de denetimi uzaktan izleyebildi. Bağdat’a 30 kilometre uzaklıktaki tesiste yapılan denetimin ardından Birleşmiş Milletler uzmanları herhangi bir açıklama yapmadı. Irak kitle imha silahları olmadığı konusunda ısrar ediyor. Silah denetçileri şimdiye kadar Bağdat çevresindeki tesislerde inceleme yaptı. Ancak, denetçilerin önümüzdeki günlerde Irak’ın farklı noktalarında, önceden haber vermeksizin denetimler gerçekleştirmesi bekleniyor. Bağdat’a gönderilecek olan Birleşmiş Milletler helikopterleri denetçileri Irak içinde istedikleri noktaya götürecek. Bu helikopterler aynı zamanda denetim sırasında incelenen tesis üzerinde devriye uçuşu yapacak. Irak hükümetinin gazetesi, bugün, Birleşmiş Milletler denetiminin Irak’ın kitle imha silahları bulundurmadığını kanıtlayacağını öne sürdü. Kahire Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörlerinden Muhammed Kemal, denetçiler kitle imha silahları bulamazsa, bunun Irak Devlet Başkanının eline koz vereceğini söylüyor

Profesör, Saddam Hüseyin’in Amerikan yönetimini çifte standart uygulamak ve yalnızca Irak’a saldırmak niyeti taşımakla suçlayacağını söylüyor. Kemal’e göre bölgede Irak merkezli Amerikan aleyhtarlığı da artacak. Bu da Amerikan yönetimini son derece zor bir duruma sokacak; çünkü Amerikan yönetimi Irak’ta kitle imha silahları bulunduğunda ısrar ediyor. Amerikalı yetkililerse Irak’ın denetçilerle tam olarak işbirliği yapması durumunda herhangi bir müdahale yapılmayacağını söylüyor.

Irak’ın 8 Aralık gününe kadar, kitle imha silahlarının listesini Birleşmiş Milletler’e bildirmesi gerekiyor. Birleşmiş Milletler Silah Denetçilerinin de ilk raporlarını Ocak ayı sonunda Güvenlik Konseyi’ne sunmaları bekleniyor.

XS
SM
MD
LG