Erişilebilirlik

Kenya'da İki Zanlı Serbest Bırakıldı - 2002-11-30


Kenya’da, Perşembe günkü bombalı saldırıdan sonra gözaltına alınan Amerikalı kadınla İspanyol eşi serbest bırakıldı.

Kenya polisi, olayla ilgili olarak halâ 20 kişinin sorguya çekildiğini ancak hiç birinin El-Kaide’yle ilişkisi bulunmadığını açıkladı.

Mombasa’da, İsraillilere ait bir otele yapılan intihar saldırısında, içi bomba dolu araçta bulunun üç kişiyle birlikte 15 kişi ölmüştü.

Kenya polisi, Amerika ve İsrailli uzmanların da yardımıyla saldırıda kullanılan aracın şase ve motor numaralarını belirledi.

Amerikan vatandaşı Alicia Kalhammer ve İspanyol eşi Jose Tena, bombalanan Paradise Oteli’nden biraz uzakta başka bir otelde kalıyordu. Çiftin saldırıdan hemen sonra otelden ayrılması şüphe yaratmış ve bunun üzerine gözaltına alınmışlardı. İki gün süren sorgudan sonra serbest bırakılan Floridalı kadınla Madritli eşi, kimlikleri ve El-Kaide örgütüyle bağlantıları olup olmadığı konusunda üç kez sorguya çekildiklerini söylediler. Kenya İçişleri Bakanı Julius Sunkuli, çiftin saldırıyla herhangi bir ilişkisi bulunduğunu sanmadığını söyledi. Bombalı saldırıyla ilgili olarak halâ 20 kişiyi gözaltında tutan polis, dün, 10 kişiyi daha tutukladı ancak kimliklerini açıklamadı. Gözaltında tutulan ve aralarında Paksitanlılar'la Somalililer'in de bulunduğu zanlıların çoğu ülkeye vizesiz girmekle suçlanıyor. Polis, ayrıca, saldırıda paramparça olan Mitsibushi marka otomobilin sahibini bulmaya çalışıyor.

Otele yapılan intihar saldırısı ve İsrail Havayolu şirketine ait bir yolcu uçağını Mombosa Havaalanı'ndan kalkışı sırasında füzeyle düşürme girişiminin sorumluluğunu daha önce varlığı bilinmeyen Filistin Ordusu adlı bir grup üstlendi.

Ancak Amerikalı uzmanlar, saldırıda, Somali’deki bir dinci grubun parmağı olduğu görüşündeler. El İttihad El İslamiye-İslami İttihat adlı bu örgütün, El-Kaide’yle de bağlantısı olduğu sanılıyor. Somali’ye komşu Etiyopya’da 1996, 1997 ve 1998 yıllarında meydana gelen bombalı saldırıların sorumluluğunu “İslam Birliği” olarak da bilinen bu örgüt üstlenmişti.

İsrail hükümeti olaydan sonra Kenya’daki tüm vatandaşlarını tahliye etti. Başbakanı Ariel Şaron, İsrail güvenlik örgütlerinin saldırıyla ilişkisi olanları tek tek yakalayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG