Erişilebilirlik

58. Hükümet Güvenoyu Aldı - 2002-11-28


58. Hükümet Perşembe günü TBMM'nde yapılan oylamada güvenoyu aldı.

Hükümet programı, 170 "ret" oyuna karşı, 346 milletvekilinin "kabul" oyuyla güvenoyu aldı. 34 milletvekili ise oy kullanmadı.

Oylamadan sonra kürsüye gelen Başbakan Abdullah Gül, hükümetinin ülkeye hizmet amacıyla işbirliği ruhuyla hareket edeceğini söyledi. Gül, “Artık konuşma vakti değil, iş yapma vaktidir. Hükümet olarak biz hazırlıklıyız, azimliyiz ve kararlıyız” dedi. Gül, sözlerini “herkese karşı eşit mesafedeyiz, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız önceliğimizdir ve hepsine hizmet etmek bizim görevimizdir” diyerek sürdürdü. Abdullah Gül’ün bağlı olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi, son seçimde Meclis'in üçte iki çoğunluğunu kazanarak 1987 yılından bu yana işbaşına gelen tek partili ilk hükümet oldu.

TBBM'de okunan hükümet programına göre, beklenen en büyük işlerden biri, AB’Ye üyelik için gereken koşulların yerine getirilmesi. Bu koşullar arasında, ifade ve konuşma özgürlüğünü genişletmek için gereken Anayasa değişikliği de yer alıyor. Bu değişikliklerin bir bölümünün, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık görevini üstlenebilmesi için yapılması bekleniyor. Erdoğan, okuduğu bir şiir yüzünden dini bölücülük yaptığı iddiasıyla hüküm giydiği için Başbakan olamamıştı. Eğer anayasada ifade özgürlüğünü genişleten bir değişiklik yapılırsa, Erdoğan hakkında mahkemenin eskiden verdiği karar da ortadan kalkacak.

Recep Tayyip Erdoğan şu anda hükümette yer almamakla birlikte geçtiğimiz günlerde Avrupa başkentlerinde Türkiye’nin gerçek lideri olarak kabul gördü. Erdoğan Türkiye’nin AB üyeliğine destek toplamak için birçok Avrupa başkentini ziyaret etti. AKP’nin Genel Başkanı gezisini Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la görüşerek tamamladı ve Türkiye’ye döndü.

Chirac ve diğer liderlerden Türkiye’ye AB’nin Aralık ayındaki zirvede bir tarih verilmesini isteyen Erdoğan, karşılığında da Türkiye’nin Kıbrıs’ın birleştirilmesi konusunda Birleşmiş Milletler’ce hazırlanan yeni planı destekleyebileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG