Erişilebilirlik

Güzellik Yarışması Şiddetin Gölgesinde Kaldı - 2002-11-22


Nijerya'da, Dünya Güzellik Yarışması'yla ilgili şiddet olayları kuzeyden, güneye, başkent Abuja'ya da sıçradı.

Cuma namazından sonra gösteri yapan dinci militanlar birçok aracı ateşe verdiler. Radikal Hıristiyan gruplar da bazı camileri yağmaladı.

Kuzey’deki Kaduna’da en az 100 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Bazı şeriatcı gruplar, Hıristiyanlar'ın çoğunlukta olduğu güneyde yapılacak olmasına rağmen, İslamiyete aykırı olduğu gerekçesiyle yarışmayı önlemeye çalıyordu.

Köktendinci Müslümanlar'ın, yarışmanın iptal edilmesi çağrısını reddeden bir gazetenin, “Hz. Muhammed yaşasaydı, bu güzellerden birini kendisine eş olarak alırdı” şeklindeki yorumu ülkeyi karıştırdı.

Gazete yazı nedeniyle özür diledi ama bu gelişmeleri önleyemedi. Bölgenin en büyük kenti Kaduna’da dinci gruplar tekbir getirerek etrafa saldırmaya başladı. Müslüman halk sokaklara döküldü, Hazret-i Muhammed’e hakaret edildiği gerekçesiyle Hırıstiyanlar'a saldırdı, kiliseleri ateşe verdi. Cuma günü de radikal Hıristiyan gruplar Müslümanlara ve camilere saldırdı.

Yarışmayı iptal etmesi yolundaki çağrıları reddeden Nijerya hükümeti, olayların genişlemesini önlemek için kuzeye askeri birlikler sevk etmeye başladı. Nijerya Kızılhaç Başkanı, hayatını kaybedenlerin çoğunun bıçaklanarak ya da yakılarak öldürüldüğünü, 200'ü ağır yüzlerce kişinin yaralandığını söyledi. Kızılhaç Başkanı, en az 4 kilisenin yakıldığını da bildirdi.

Haberlere göre, çeşitli ülkelerden Nijerya’ya giden güzeller, güvenlik güçleri tarafından korunuyor. Kaduna’da 24 saat süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi ancak radikal grupların buna uymadığı bildiriliyor..

XS
SM
MD
LG