Erişilebilirlik

NATO'dan Irak Konusunda Destek - 2002-11-21


NATO müttefikleri Birleşmiş Milletler’in Irak’ta kitle imha silahlarını yok etme çabasına destek veriyor.

Prag’daki NATO zirvesinde alınan karara göre, müttefik güçler, Irak’ın işbirliği yapması için BM’e etkin yardımda bulunmaya söz verdi.

NATO müttefikleri ayrıca Irak’ın yapması gerekenleri yerine getirmediği takdirde, ciddi sonuçlarla karşılaşacağı konusunda, Güvenlik Konseyi tarafından uyarıldığına da dikkat çekti.

Zirvede, 7 eski Doğu Bloku ülkesinin NATO’ya üye olarak alınması yolundaki kararla Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya and Solvenya 2004 yılında ittifaka resmen üye olacak.

NATO liderlerinin aldığı karar doğrultusunda, yeni güvenlik tehditlerine karşı 20 bin kişilik yeni bir çevik güç oluşturulacak. İttifakın 19 üyesi, eski Sovyetler Birliği’nin Batı Avrupa’yı işgal olasılığına karşı düzenlenmiş olan karmaşık askeri komuta yapısını yeniden gözden geçirmeyi de kararlaştırdı.

Liderler, Prag Zirvesi sırasında ortak bir belge de yayınladılar. Bu belgede, Irak’ın silahsızlandırılmasına ilişkin çabalara destek sözü verildi.

Bununla birlikte belgede, Irak’a karşı ortak bir askeri harekat olasılığından söz edilmedi, Irak’ı silahsızlandırma çabalarında Birleşmiş Milletler’e destek amacıyla gerekli adımların atılacağı ifadesi kullanıldı.

Bazı çevrelerde, bu, üye ülkeler arasındaki görüş ayrılığının halen devam ettiği şeklinde yorumlandı. Alman hükümeti, Irak krizine askeri çözüm arayışına girilmesine başından beri karşı çıkıyor.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, BM’in 1441 sayılı kararının kitle imha silahlarını yok etmesi için Bağdat’a sunulmuş son bir fırsat olduğunu, Saddam Hüseyin bu karara uymazsa askeri müdaheleyle karşı karşıya kalacağı yolunda uyardığı bildirildi.

Fransa hükümet sözcüsü Irak’ın karara uymaktan başka seçeneği olmadığını bildirdi. Bu açıklamalr, Başkan bush ile Chirac arasındaki görüşmeden sonra yapıldı.

Bush, ABD ve müttefiklerinin, Bağdat’ın BM kararını hiçe sayması durumunda Irak’a karşı askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğini söylemişti.

İngiltere Başbakanı Tony Blair de NATO liderlerinin Irak’ın silahsızlandırılması konusunda kararlı olduklarını, aksi takdirde güç kullanılacağını belirtti.

XS
SM
MD
LG