Erişilebilirlik

Rahim Kanserine Karşı Aşı - 2002-11-21


Amerikalı araştırmacılar rahim kanserine karşı bir aşı keşfetti. İlk denemelerinden olumlu sonuç alınan aşının her yıl yüzbinlerce kadının rahim kanserinden ölmesini önleyeceği bildiriliyor.

Rahim kanseri, tüm dünyada en çok rastlanan göğüs kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Aşının beş yıl içinde yaygın olarak uygulanmasına geçilebileceği bildiriliyor.

Rahim kanserine, öteki kanser türlerinden farklı olarak kısaca HPV diye bilinen papillomavirus adlı bir virüs yol açıyor. Bu virüs aslında tüm dünyadaki yetişkinlerin beşte birini etkiliyor ve çoğuna hiç bir zarar vermiyor.

Fakat bu virüs bazı kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre, rahim kanseri her yıl dünyada yarım milyon kadını etkiliyor ve bunlardan 300 bini bu kansere yenik düşüyor. Ölüm vakalarının büyük bölümünün de kalkınma yolundaki ülkelerde kaydedildiği bildiriliyor.

Sözkonusu virüsün rahim kanseriyle ilişkisi üzerindeki araştırmanın sonuçları ABD’nin en ünlü tıp dergilerinden biri olan "New England Journal of Medicine" da yayınlandı.

Merck ilaç şirketi tarafından geliştirilen aşı, araştırma çerçevesinde, tüm Amerika’da 1200 kadın üzerinde denendi ve bu kadınlar üzerinde etkisinin tam olduğu görüldü. 18 ay sonra aşı yapılan kadınların hiçbirinde papillomavirus’ün yol açtığı bir ize rastlanmadı.

Bu kadınların vücudunda, virüse karşı savaşan antibodi geliştirme oranı da çok yüksek oldu. Araştırmacılardan Washington Üniversitesi doktoru Nancy Kiviat bu sonucun önemini şöyle dile getirdi:

"Aşı yapılan kadınlarda virüse karşı savaşan antibodi oranının, aşı olmayan ve rahim kanserine yakalanan bir kadının vücudundaki antibodilerden yüzde 60 oranında yüksek olması, çok büyük önem taşıyor. Rahim kanserini çok basit bir aşıyla önleme imkanına kavuşmuş oluyoruz."

Özellikle, rahim kanserini, erken bir safhada, daha etkileri ortaya çıkmadan belirleyen pap smear testinin fazla yaygın olmadığı az gelişmiş ülkelerde bu aşının kadınların hayatını kurtarmada çok önemli rol oynaması bekleniyor.

Gözlemciler rahim kanserine karşı geliştirilen yeni aşının, beş yıla kadar uygulanabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG