Erişilebilirlik

NATO Zirvesi'nde Irak da Gündemde - 2002-11-19


Başkan Bush, Irak politikasını NATO Zirvesi'nde kuvvetle savunmaya hazırlanıyor. Bush, Zirve'de müttefiklerinden destek almaya çalışacak. Başkan’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, NATO Zirvesi'nde Irak konusunun ele alınacağını, ancak öncelikli konu olmayacağını söyledi.

Rice, Irak’ın, NATO’nun karşı karşıya gelebileceği tehlikeler açısından çok iyi bir örnek oluşturduğunu bildirdi. Yetkili, bu yüzden konunun Zirve'de ele alınmasının doğal olduğunu belirtti ancak Rice, NATO Zirvesi'nin Irak sorunu yüzünden toplanmadığını hatırlattı.

Başkan Bush, Prag Zirvesi'ne BM Güvenlik Konseyi’nden Irak’ı denetime izin vermediği taktirde sonuçlarına katlanması gerekeceği konusunda uyaran yeni bir karar tasarısını oybirliğiyle çıkardığı bir zaferle gidiyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, Başkan’ın zirvede müttefiklerden BM kararını destekleyen sözler duymak istediğini ancak Abd son bir çare olarak askeri müdahale kararı alırsa desteklemeleri konusunda taahhüt beklemediğini vurguluyor. Rice, müttefik ülkelerin izleyecekleri tutum konusunda bir açıklama bekelemediğini, zaten Zirve'nin amacının da bu olmadığını belirtiyor. Ancak Rice, Prag Zirvesi’nden Irak’la ilgili siyasi bir bildiri çıkacağını tahmin ediyor.

Bu arada Başkan Bush’un Prag’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve NATO Zirvesi'ne katılacak diğer liderlerle yapacağı ikili görüşmelerin temel konusunun Irak olacağı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG