Erişilebilirlik

'Başbakan Erdoğan Olmalı' - 2002-11-14


Amerika Helsinki Komisyonu tarafından Washington'da düzenlenen bir panelde 3 Kasım seçim sonuçları değerlendirildi. Konuşmacılar Türkiye’de kimin başbakan olacağı konusunu da tartıştılar.

Türkiye’deki, Düşünce Suçuna Karşı Girişim adlı örgüt adına panele katılan Şanar Yurdatapan ile Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği Washington temsilcisi Abdullah Akyüz, Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olması gerektiğini söylediler.

Yurdatapan, Erdoğan’dan başka birinin başbakan olarak görev yapması halinde kontrolün Erdoğan’ın elinde olacağını herkesin bildiğini bu nedenle böyle bir çözüme gitmenin çocukça bir oyun olacağını söyledi.

TÜSİAD temsilcisi Akyüz ise, AK Parti’ye verilen desteğin aslında parti lideri Erdoğan’a verildiğini belirtti. Erdoğan’ın başbakan olabilmesi için gerekli yasal değişikliklerin bir an önce yapılması gerektiğini söyleyen Akyüz, bu sayede Erdoğan’ın partiyi perde arkasından idare etmek yerine partinin resmi lideri olmasının uygun olacağını kaydetti.

Paneldeki diğer konuşmacı, merkezi New York’taki İnsan Hakları Gözlem araştırmacılarından Jonathan Sugden’di. Sugden, yeni hükümetin kabineye atayacağı bakanların kim olduğunu yakından izleyeceklerini söyledi.

Sugden, adalet ve içişleri bakanlarının partinin seçim kampanyasında da vurgulandığı gibi, insan hakları konularına ciddi şekilde eğilecek kişiler olmasını beklediklerini kaydetti.

3 Kasım seçimini değerlendirmek üzere Perşembe günkü paneli düzenleyen Amerika Helsinki Komisyonu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (OSCE) dahil, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 55 ülkede 1975 tarihli Helsinki nihai belgesinde yeralan insan haklarıyla ilgili hükümlerin uygulanmasını gözlemek amacıyla, bağımsız bir federal kurum olarak çalışıyor.

XS
SM
MD
LG