Erişilebilirlik

Solana, Erdoğan ile Görüşecek - 2002-11-13


Avrupa Birliği yüksek temsilcisi Javier Solana seçimleri kazanan AKP lideri Tayyip Erdoğan ile görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gidiyor.

Solana, Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler bağlamında Kıbrıs, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası çerçevesinde de NATO ile işbirliğinin yanısıra, adaylık sürecini ilgilendiren diğer konuları gündeme getirecek.

Öte yandan, TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Brüksel’de Avrupa Birliği çevrelerine, “AKP’den endişe duymayın” mesajı verdi.

Brüksel ile Ankara arasında adeta zamana karşı bir yarış veriliyor. Bir tarafta NATO’nun yaklaşan Prag liderler zirvesi, diğer yanda AB’nin Kopenhag Zirvesi hazırlıkları ve Türkiye’de henüz bir hükümetin iş başında olmaması, bu yarışı zorlaştırıyor.

Solana 24 saatlik Ankara ziyaretinde, önce Tayyip Erdoğan ve danışmanları, ardından da Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili yetkilileri ile görüşecek.

Solana, Türkiye’yi AB’ne daha fazla yakınlaştırmak üzere çözüm bekleyen sorunlara ilişkin görüş ve önerilerini aktaracak. Bunlar Kıbrıs ile doğrudan irtibatlı olan Kofi Annan’ın son plânı, Avrupa güvenlik ve savunma politikası çerçevesinde Kıbrıs’ın üyeliği ve NATO-AB ilişkileri.

Bu kapsamda Avrupa ordusunun yapacağı operasyonlarda NATO imkân ve yeteneklerinden yararlanma konusu da var.

Solana, AB’nin özel misyonu ile gittiği Ankara’da, Adalet ve Kalkınma Partisi lideri Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede önce nabız yoklayacak. Bir açılım gördüğü takdirde, hükümetin kurulmasının ardından önceliğin Avrupa’nın çözüm beklediği meselelere verilmesini isteyecek.

Erdoğan’ın 20 Kasım'da Brüksel’e yapacağı ziyareti beklemeden Solana'nın Ankara’ya gitmesinin başlıca nedeni Prag Zirvesi’ne kadar AB’nin ortak bir çözümle, birliğe üye olmayan ülkelerin karşısına çıkabilme telâşından kaynaklanıyor.

NATO Genel Sekreteri Lord Robertson da Cuma günü NATO assamblesinde konuşmak için İstanbul’da olacak. Robertson’ın da toplantıya katılan Türk yetkililerle temaslarda bulunması bekleniyor.

Öte yandan Brüksel’in saygın düşünce klüplerinden Avrupa Politikaları Araştırma Merkezi CEPS’de bir konferans veren TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nden korkmayın, Türk siyasi partileri ve sistemi geçmişin tecrübe ve dersleriyle nasıl hareket edileceğini artık biliyor” demeye getirdi.

Özilhan, parti yöneticileri ve bürokratları ile yaptığı görüşmelerden çok etkilendiğini de belirterek, “çok değerli insanlar” tanımlamasını yaptı.

Özilhan daha sonra Türkiye’nin AB üyeliğinin avukatlığını yaparcasına konuştu; Kopenhag’da Türkiye’nin beklentilerini tatmin etmeyen bir karar alınması halinde Kıbrıs ve Avrupa savunması meselelerinde çözüm beklenmemesi uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG