Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Üyeliği Avrupa Birliği'nin Sonu Olur' - 2002-11-08


Avrupa Konvansiyonu Başkanı Valery Giscard d’Estaing, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıktı.

Fransız Le Monde gazetesinde yayınlanan demecinde Valery Giscard d’Estaing, Türkiye’nin AB’yle bütünleşmesi, AB’nin de sonu olur,” dedi. Avrupa'nın geleceğinin tartışılması için oluşturulan Konvansiyon'un Başkanlığı'nı yürüten d'Estaing, “Türkiye önemli bir ülke, ancak Avrupa ülkesi değil, Türkiye'nin nüfusunun büyük bölümü ve başkenti Avrupa dışında,' diye konuştu.

Fransa eski Cumhurbaşkanları’ndan d’Estaing, Türkiye’ye üyelik statüsü verilmesinin yerine, Ukrayna örneğinde olduğu gibi ortaklık ve işbirliği anlaşması yapılması gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu ise Giscard d'Estaing ile aynı görüşte olmadığını bildirdi. Komisyon'dan yapılan açıklamada, d'Estaing'in 'kişisel fikrini' açıkladığı ve Brüksel'in 1999'da Helsinki Zirvesi’nde Türkiye'ye resmen verilmiş olan adaylık statüsünü tartışmaya açmak gibi bir niyetinin kesinlikle bulunmadığı kaydedildi.

Fransız politikacının açıklamalarına AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan’dan da tepki geldi. Erdoğan, 'Türkiye, Avrupa Konseyi, OECD, NATO üyesidir. Bu üyelikleri olan bir ülkeye yönelik bu tür açıklama duygusallıktan öte bir şey değildir' dedi.

XS
SM
MD
LG