Erişilebilirlik

Seçimler Amerikan Basınında - 2002-11-04


Türkiye’deki seçimler, bugün önde gelen tüm Amerikan gazetelerinin birinci sayfalarında manşet haber olarak yayınlandı. "Washington Post" gazetesi "İslamla ilişkili parti Türkiye’de büyük farkla kazandı” başlığı altında şunları yazıyor:

"Siyasi islamda kökleri bulunan parti, Türk seçimlerinde kesin zafer elde etti. Bu, ABD'nin Müslüman dünyası için demokratik bir örnek olarak sunduğu uzun laik geçmişe sahip önemli stratejik müttefiği bir ülkede sorun yaratabilir. Uzmanlara göre Ak Parti, halkın ekonomik çöküşten duyduğu öfkeyi başarıyla kullandı. Ak Parti seçim kampanyasında ılımlı ve sorumlu bir parti görüntüsü sunarken kendisini 1997’de devrilen açık islamcı hükümetten uzak tutmaya çalıştı. Seçim gecesi parti yetkilileri köklü değişiklik korkularını yatıştırmaya çalışırken Genel Başkan Tayyip Erdoğan, yüzde 98’i müslüman olan ancak farklı uygulayan türklerin yaşam tarzına karışmayacaklarını söyledi. Erdoğan, Amerikalı gazetecilere verdiği özel demeçte de birçok Türkün Irak’a karşı bir askeri hareketa karşı duydukları çekinceyi tekrarladı ancak Amerika’nın Türkkiye’nin doğal müttefiği olduğunu belirterek ilişkilerin güçlenmesi için çalışacağını vurguladı."

"New York Times" gazetesi ise seçim haberini birinci sayfadan "Türkiye’de seçmenler iktidar partilerini kovdu” başlığıyla verirken şunları yazıyor:

48 yaşındaki eski İslamcı Reccep Tayyip Erdoğan, partisi kazanır kazanmaz hemen ılımlı, laik Türkiye’yi savunduğunu söyleyerek hakkındaki kuşkuları gidermeye çalıştı. Avrupa Birliğine katılmada kararlı olduğunu vurguyan Erdoğan, Amerika ile güçlü ilişkilerin devam ettirileceğini de söyledi. Erdoğan, Amerikalı gazetecilere verdiği demeçte lakiliğin tüm din ve inançların koruyucusu olduğunu belirterek, kendilerinin laikliğin savunucusu olacaklarını ve yönetimlerinde bunu açıkça kanıtlayacaklarını bildirdi. Bir zamanlar Türjsye’nin AB'ne katılmasına karşı çıkan Erdoğan bu kez en büyük önceliği AB ile üyelik görüşmelerine vereceğini vurguladı.

Başkentin sağ eğilimli "Washington Times" gazetesi ise “Türkiye’de ılımlı İslamcı parti kazandı” başlığı altında verdiği geniş haberinde şu görüşleri ileri sürüyor:

Ak Parti genellikle batılı değerleri reddettmeyen bir kuruluş olarak görülüyor. Ancak bazı çevreler Ak Parti&nin laiklik yanlısı ordu ile çatışmaya girmesinden kaygı duyuyor. Seçim sonuçlarını değerlendiren bir Batılı diplomata göre AK Parti kendsini meşrulaştırmak zorunda. Eğer elde ettikleri çoğunluğa dayanıp anayasayı değiştirmeye kalkarlarsa yanlız ordu değil iş çevreleri ve halkın büyük çoğunluğuyla karşı karşıya gelirler. Uzmanlar ordunun hemen bir tepki göstermeyeceğini, Ak Parti&nin Batı yanlısı vaadlerini tutup tutmayacağına bakacaklarını söylüyor.

"Christian Science Monitor" gazetesi ise seçim sonuçlarını değerlendirirken Abdullah Gül’ün başbakan olacağını öne sürüyor. Gazetenin muhabiri, Abdullah Gül ile görüşmesini şöyle aktarıyor:

Birinci önceliği ekonomiye verceklerini söyleyen Abdullah Gül, faizleri düşüreceklerini, yapısal reformlara gideceklerini ve Uluslararası Para Fonu ile işbirliği yapacaklarını belirtiyor. Irak ile savaşa karşı olduğunu vurgulayan Gül, bu soruna başka bir çözüm bulunması gerektiğini söylüyor. Abdullah Gül, Irak lideri Saddam Hüseyin için de ”Bir Müslüman yanlış iş yaparsa bunu Müslüman yapmış diye haklı göremeyiz. Kim yanlış yaparsa, yanlış yapmış olur” şeklinde konuşuyor.

XS
SM
MD
LG