Erişilebilirlik

AKP %34, CHP %19 - 2002-11-03


Adalet ve Kalkınma Partisi dün yapılan genel seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanarak tek başına iktidar olmaya hak kazandı. Oyların yüzde 34’ünü alan Adalet ve Kalkınma partisi parlamentodaki 550 sandalyenin 363’üne sahip oldu. Böylece ülkede 15 yıldır süren koalisyon hükümetleri dönemi de sona ermiş oldu.

AKP lideri ve İstanbul eski belediye başkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 yıl önce dine dayalı nefret duygularını kışkırtmak yüzünden aldığı ceza nedeni ile milletvekili seçilemedi. Erdoğan bu nedenle parti lideri olmasına rağmen başbakan olamıyor.

Parti yetkilileri yarın bir araya gelerek kimin başbakan olacağını kararlaştıracaklar.

Dün gece yaptığı seçim zaferi konuşmasında Avrupa Birliği'ne üyelik çalışmalarına hız vereceğini söyleyen Erdoğan, ekonomik programı da titizlikle uygulayarak Türkiye’yi dünya ile bütünleştireceklerini vurguladı. AKP, Türkiye’nin ekonomik krize girdiği bir sırada geçtiğimiz yıl kurulmuştu. Bu arada AB yetkilileri seçim sonuçlarını olumlu karşıladıklarını ve yeni Türk hükümeti ile çalışmaya hazır olduklarını açıkladı.

Yüzde 10 barajını aşarak meclise bir parti daha, Cumhuriyet Halk Partisi de girmeyi başardı. Oyların yüzde 19’unu alan CHP ise meclise 178 sandalye ile girdi.

Seçime katılan diğer 16 parti ise meclise girmek için yeterli oyu alamadı. Başbakan Ecevit’in üç partili koalisyon hükümeti tek bir sandalye bile kazanamazken iktidar partileri ciddi oy kaybına uğradı.

AKP’nin İslamcı bir anlayışa sahip olduğu ileri sürülüyor. Ancak parti kendisinin modern ve muhafazakar bir yapıya sahip olduğunda ısrar ediyor. Partinin öncelikle üzerinde durduğu konular sosyal adalet ve ekonomik kalkınma olarak sıralanıyor.

Türkiye’nin laik kuruluşları, başta ordu olmak üzere AKP'yi gizli İslamcı bir programa sahip olmakla suçluyor.

XS
SM
MD
LG