Erişilebilirlik

Rusya, Ahmed Zakayev'i Suçladı - 2002-11-02


Rusya, tutuklu Çeçen isyancı Ahmed Zakayev’in iadesi için Danimarka’ya daha fazla kanıt göndereceğini bildirdi.

Moskova’daki savcılar, Zakayev’in geçen haftaki tiyatro baskınının planlanmasındaki rolünü gösteren kesin kanıtı yakında ileteceklerini açıkladı.

Danimarkalı yetkililer dün Zakayev’i iade etmek için daha fazla delile ihtiyaçları olduğunu söylemişti.

Bu arada yüzlerce Rus gösterici bugün Moskova’daki Danimarka elçiliğinin önünde toplanarak Zakayev’in iadesini istedi.

Ayrılıkçı Çeçenlerin lideri Aslan Maskhadov’un baş yardımcısı olan Zakayev, Rusya’nın isteği üzerine Danimarka polisi tarafından tutuklandığında bir konferansa katılmak üzere Kopenhag’da bulunuyordu.

Rus yetkililer, Maskhadov’un son rehin alma olayı dahil çeşitli terör eylemlerinin suçlusu olarak arandığını söylüyor.

Rus komandolarının tiyatroya düzenlediği baskında çok sayıda Çeçen militanla birlikte 119 rehine öldürüldü. Rehinelerin hemen hepsi Çeçen militanları etkisiz hale getirmek için atılan çok güçlü uyuşturucu gaz nedeniyle öldü.

Danimarka Adalet bakanlığı, Zakayev’in iadesi için Rusya’nın daha fazla delil göstermesi gerektiğini bildirdi. Bir bakanlık sözcüsü, Moskova’dan daha somut kanıtlar beklediklerini söyledi.

Hem Zakayev hem de Maskhadov, rehin alma olayını kınayarak bunun Çeçenlerin Rusya’ya karşı yıllardır sürdürdüğü bağımsızlık mücadelesine zarar verdiğini bildirdiler.

Ancak Moskova, Zakayev ve Maskhadov olayla ilgisi olduğunu gösteren kanıtlar bulunduğunu öne sürüyor.

Rus yetkililer, ellerinde Maskhadov Rusya’ya karşı yakında büyük operasyon yapılacağını açıkladığı ileri sürülen bir videoteyp olduğunu söylüyor.

Çeçen isyancıların bir diğer lideri Shamil Basayev ise dün isyancıların internet sayfasında tiyatro baskını emrini kendisinin verdiğini, Maskhadov'un olayla ilgisi olmadığını iddia etti. Bu iddia bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Çeçen liderlerle Moskova arasında arabulucu olarak görev yapmış olan Zakayev, geçen yıl Moskova hava alanında barış görüşmelerini başlatmak için Rus yetkililerle görüşmüştü.

Rehin alma olayı, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, hergün iki taraftan da ağır can kaybına yol açan Çeçenistan savaşını sürdürmedeki kararlılığını güçlendirmiş görünüyor

XS
SM
MD
LG