Erişilebilirlik

Amerikalı Seçmen Kararsız - 2002-10-31


ABD’de 5 Kasım ara seçimlerine çok az bir süre kala, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler seçmenin gündemini yakalamaya çalışıyor. Demokrat partili uzmanlara göre, ekonomideki kötü gidişat, sandıktan çıkan sonuçları Demokratlar lehine çevirecek. Cumhuriyetçilere göre ise terörle mücadele ve iç siyasi gelişmelere Beyaz Saray’ın yerinde müdahalesi, Cumhuriyetçilerin lehine işleyecek.

Seçimlere çok az bir zaman kala, Amerikalı tüketicinin ekonomiye olan güvenini gösteren endeks son 9 yılın en düşük seviyesine inmiş durumda. Endeksteki bu düşüş, Senato ve Temsilciler Meclisi için yarışan politikacılar açısından büyük önem taşıyor.

Kongre’nin Irak’a karşı askeri bir müdahale için Başkan Bush’a yetki veren tasarıyı kabul etmesinden bu yana Demokratlar, tüm dikkatlerini bu alana, Amerikan halkının ekonominin gidişinden duyduğu hoşnutsuzluğa çevirmiş durumda.

Başta Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Demokrat Milletvekili Richard Gephardt olmak üzere tüm Demokratlar, ekonomideki durgunluktan Cumhuriyetçi Beyaz Saray’ı sorumlu tutuyor.

"2 yıl önce ekonomi son derece iyi durumdaydı, işsizlik oranı düşüktü, yatırımlar çoktu" diyen Gephardt,Cumhuriyetçilerin ekonomiyi iki yıl öncesinin tersi duruma soktuğunu söylüyor.

Cumhuriyetçiler ise bu suçlamayı reddediyor ve Demokratlar’ın sadece ekonomi üzerinde yoğunlaşarak seçmenin oyunu kazanamayacağını söylüyor. Cumhuriyetçi siyaset planlamacısı Chris Wilson, seçmenin bir çok konuyu dikkate alarak tercihini belirleyeceğini söylüyor. Wilson, Amerikan halkının ekonomik durgunluktan Cumhuriyetçileri değil, Demokratları sorumlu tuttuğunu vurguluyor:"Hiç kimse ekonomi konusunda Başkan Bush’u suçlayan tek bir laf etmiyor. Aksine, olumsuz gidişten kimi sorumlu tuttukları sorulduğunda her iki kişiden biri Clinton yönetimini ve Demokratları sorumlu buluyor."

Demokrat uzmanlar ise bu iddiayı reddediyor ve Başkan Bush’un halktan gördüğü desteği gösteren kamuoyu yoklamalarının kendi görüşlerini doğrular nitelikte olduğunu kaydediyor. Siyasi planlamacı Mark Penn bu görüşü savunan Demokratlardan biri: "Ekonomi son iki yılda ne denli değişti, emeklilik ve eğitim sistemi nasıl ortadan kayboldu... Bir kamuoyu yoklamasına göre bu olumsuz gelişmelerden Başkan Bush sorumlu tutulmuyor. Bush geminin kaptanı durumunda ve kaptanı da elverişsiz hava koşullarından sorumlu tutamazsınız. Bununla birlikte eğer kaptan gemiyi dalgalı denize sürükler ve herkesi boğulma tehlikesiyle karşı karşıya bırakırsa, herkes durup düşünür ve 'Bu kaptan acaba ne kadar işinin ehli" diye sorgulamaya başlar."

Cumhuriyetçi Partili siyaset uzmanları, kamuoyu yoklamalarında Bush aleyhinde bir değişiklik olduğunu kabul ediyorlar. Ancak bununla birlikte, en son 1998 yılında yapılan ara seçimlerle karşılaştırıldığında Bush’un dönemin Başkanı Clinton’dan daha yüksek bir desteğe sahip olduğunu vurguluyorlar.

Cumhuriyetçiler, vergilerin azaltılması, şirket yönetimlerine getirilen sıkı uygulamaların kendi yararlarına işleyeceğini düşünüyorlar. Cumhuriyetçiler 5 Kasım günü Senato’da çoğunluğu yeniden ele geçirmeye çalışırken, Demokratlar’da Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü yeniden almak isityorlar. Ancak tarafsız gözlemcilere göre 5 kasım seçimleri Kongre’deki dengeyi bozmayacak.

Yapılan bazı kamuoyu yoklamaları da seçimlerin yine çok başa baş geçeceğini gösteriyor. CNN/USA Today ve Gallup tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre de ekonomiyi hangi partinin daha iyi idare edeceği sorusuna verilen cevaplar da neredeyse iki parti arasında eşit bölünmüş durumda.

Her ne kadar seçim sonuçlarını şimdiden kestirmek zor olsa da her iki tarafın siyaset planlamacıları katılımın her zamanki gibi çok düşük olacağını söylemekte zorlanmıyor.

XS
SM
MD
LG