Erişilebilirlik

Tiyatro Operasyonu Sonrası İlk Gözaltı - 2002-10-29


Rus polisi, Moskova’daki bir tiyatroda yüzlerce kişiyi rehin alan Çeçen isyancılarla ilişkisi olduğu sanılan birçok kişiyi tutukladı.

Rus güvenlik güçleri tarafından düzenlenen operasyonda kullanılan ve türü açıklanmayan bir gaz nedeniyle 120 kadar rehine hayatını kaybetmişti. Çeçen isyancıların 50 kadarının da bu operasyonda öldürüldüğü açıklandı.

Rusya Parlamentosu'nun bazı üyeleri, konunun meclis tarafından araştırılmasını istedi. Bu arada Amerikalı yetkililer operasyon sırasında kullanılacak gaz hakkında önceden bilgilendirilmediklerini ve hala ne tür bir gaz kullanıldığını anlamaya çalıştıklarını söylüyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Bush Yönetimi’nin Rus yetkilileri eleştirmek istemediğini, Moskova’nın bu rehine krizine Çeçenler tarafından sürüklendiğini bildirdi.

Boucher, Moskova’daki yetkililerin güç bir ikilemle karşı karşıya bırakıldığını ve Çeçen militanlar çok sayıda insanın hayatını tehdit ettiği bir sırada, bu durumdan kurtulmanın kolay bir yolu bulunmadığını belirtti. "Bu kadar çok kişinin hayatını kaybetmesi son derece korkunç bir şey, bütün bunlar teröristlerce başlatıldı, sonra iş Ruslara döndü ve onlar da güç kararlar almak zorunda kaldı" diyen Boucher operasyonun ayrıntılarına ilişkin Rusya'dan ayrıntılı bilgi istediklerini ve bu bilgiler ellerine geçtikçe kamuoyuyla da paylaşacaklarını söyledi.

Amerikalı yetkililer, Rusya’nın uyuşturucu içeren bir gaz kullandığını tahmin ediyor. Bu gaz, zehirli gaz ve sinir gazı kullanımını yasaklayan 1993 tarihli uluslararası kimyasal silah anlaşması kapsamına girmiyor.

Rehineler arasında iki Amerikan vatandaşıyla bir yeşilkart sahibi bulunuyordu. Gelen ilk haberlere göre Amerikalılar'dan biri hayatını kaybetti, ikisiyse hastanede tedavi görüyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çeçen sorununa siyasi yollardan çözüm aranması gerektiğini belirtti, Çeçen liderlerden terör eylemlerinden vazgeçmelerini istedi.

XS
SM
MD
LG