Erişilebilirlik

AB ve Türkiye - 2002-10-29


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan 23 Ekim tarihli yorum:

Son yıllarda, Avrupa Birliği’nin üye sayısı 15’e çıktı. Önümüzdeki yıllarda birliğe yeni ülkeler katılacak. Bu ay AB yetkilileri 2004 yılına kadar on ülkenin daha üye alınmasını tavsiye etti. Bunlar, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya ve Slovenya. Bunlar ve öteki bazı ülkelerin üyeliğe alınması konusu da AB’nin Aralık ayında Kopenhag’da yapacağı zirvede de görüşülecek.

Amerika uzun zamandır AB’nin genişlemesinin olumlu ve yapıcı bir süreç olduğuna inanıyor. Bu süreç, Avrupa’da siyasi istikrar ve ekonomik refah bölgesini genişletiyor. Bu yüzden Amerika, Türkiye’nin AB’ne katılma arzusunu da destekliyor. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yakın ilişkiler kurulmasının hem Amerika’nın, hem de Avrupa ülkelerinin stratejik çıkarlarına uygun düşeceği açıktır.

Amerika, Avrupa Birliği’nin son raporunu Türkiye’nin üyeliği yolunda atılmış olumlu bir adım olarak görüyor. Raporda belirtildiği gibi, Türkiye Avrupa Birliği’nin insan hakları ve öteki konulardaki kaygılarını gidermek için önemli adımlar attı. Bunlar arasında Türk parlamentosunun Ağustos ayında Kürtçe ve öteki lehçelerde radyo ve televizyon yayınına, ayrıca okullarda kürtçe okutulmasına izin vermesi de bulunuyor. Türk Parlamentosu aynı zamanda idam cezasını da kaldırdı. NATO’nun kurucu üyeleri arasındaki Türkiye, tehlikeli Soğuk Savaş yıllarında Amerika ve Avrupalı dostları için önemli bir askeri müttefik oldu. Şimdi de Türkiye, Amerika önderliğinde terörizme karşı yürütülen savaşta değerli bir ortak. Türkiye aynı zamanda Afganistan’ın Taleban ve el-Kaide’den temizlenmesi mücadelesinde de önemli rol oynadı. Türkiye ayrıca kuzey Irak’taki uçuş yasağının uygulanmasını denetleyen Kuzey Bekçisi Operasyonu’na ev sahipliği yaparak da önemli bir görev üstlendi.

Türkiye, çoğunluğu müslüman olan, ılımlı görüşler, hoşgörü, demokrasi ve serbest girişimciliği büyük ölçüde kucaklamış bir nüfusa sahip. Amerika Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’in de söylediği gibi, “Türkiye bütün bu değerlerin modern toplumla bağdaşabileceğini, modern demokratik kurumlar oluşturma uğruna dini inançlardan fedakarlık edilmemesi gerektiğini gösteren çok güzel bir örnektir.”

Bütün bu nedenlerle Amerika, AB’nin Türkiye’yle mümkün olan en kısa zamanda üyelik görüşmelerine başlayacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG