Erişilebilirlik

Powell: BM harekete geçmezse biz geçeriz - 2002-10-18


Dışişleri Bakanı Colin Powell, Amerika’nın, Birleşmiş Milletler desteği olmasa da Irak’a karşı harekete geçeceğini söyledi. Birleşmiş Milletler’in Irak’a karşı sert tutum takınmaması halinde Amerika’nın müdahaleye hazır olduğu uyarısında bulunan Powell, "BM harekete geçmezse, Amerika diğer ülkelerle, katılmaya hazır ülkelerle birlikte müdahale etmek zorundadır ve edecektir" dedi.

Amerikan Kongresi geçen hafta Başkan Bush’a Irak’a karşı gerekirse kuvvet kullanma yetkisi verdi. Şimdi ise Güvenlik Konseyi, tüm BM üyesi ülkelerle Irak’ın nasıl silahsızlandırılacağı konusunu tartışıyor. Konseye silah denetçilerine etkili çalışma olanağı veren bir karar çıkartması çağrısında bulunan Powell şöyle dedi: "Denetçileri görevlerini yapmak ve Irak’ı silahsızlandırmak için Bağdat’a yeniden geri gönderecek yeni ve sert bir karar tasarısına ihtiyacımız var. Çalışma koşullarının nasıl olacağı Irak tarafından tayin edilemez. Bu koşulları belirleyip Irak’a bildirme görevi Birleşmiş Milletler’e düşer."

Dışişleri Bakanı Colin Powell, önerilen karar tasarısının, Amerika’nın meşru savunma hakkını ortadan kaldırmadığını ve Washington’a bir askeri müdahale için ikinci bir Birleşmiş Milletler kararını bekleme koşulu getirmediğini söyledi.

Powell, Irak konusunda sert sözler söylemesine karşılık Amerika‘nın Kuzey Kore’ye yönelik politikasına hiç değinmedi. Kuzey Kore’nin 1994 tarihli anlaşmayı ihlal ederek nükleer silah geliştirdiğini itiraf etmesinden sonra Bush yönetimi bu ülkeye karşı yoğun bir diplomatik girişim başlatmış bulunuyor.

Colin Powell 11 Eylül saldırılarının Afganistan, Kuzey Kore ya da Irak gibi uzak ülkelerde oluşan tehditlerin Amerika için son derece gerçek bir tehlike yarattığını Washington’a öğrettiğini söylemekle yetindi.

XS
SM
MD
LG