Erişilebilirlik

Endonezya El Kaide'yi sorumlu tutuyor - 2002-10-14


Endonezya hükümeti, Bali adasındaki bombalı saldırıdan el Kaide örgütünü sorumlu tuttu. Savunma Bakanı, saldırının, el Kaide'yle bağlantılı yerel teröristler tarafından yapıldığını ileri sürdü, yeni saldırılara karşı sıkı güvenlik önlemleri alındığını bildirdi. Amerika ise, Endonezya'daki Cemiyet-i İslam derneğinin de saldırıda parmağı olduğuna inanıyor. Dernek lideri olayla ilgileri olmadığını öne sürdü. Dünyanın en ünlü tatil beldelerinden Bali'yi kan gölüne çeviren bombalı eylem, ülke ekonomisine daha şimdiden zarar vermeye başladı. Binlerce yabancı turist adadan ayrılmaya çalışırken sadece başkent Cakarta değil, Kuala Lumpur ve Manila borsalarında da düşme görüldü.

Bali’deki saldırıya tepkiler devam ediyor. Başkan Bush saldırıyı vahşi bir tedhiş eylemi olarak nitelerken; Amerika, Endonezya’daki büyükelçilik personelinin bir bölümünü geri çekiyor. Saldırıda çok sayıda vatandaşı ölen Avustralya, Cakarta hükümetine yardım önerirken; İngiltere, Almanya ve Fransa da, olayı kınadı. Ölenler arasında bu ülkelerden de turistler bulunuyordu. İngiltere, soruşturmaya yardımcı olmak için Bali’ye terörizm uzmanları gönderdi. Almanya da saldırıyla ilgili olarak kendi soruşturmasını açtı. 11 Eylül saldırılarından sonra çıkarılan bir yasa Alman hükümetine yabancı ülkelerde de olsa terörist örgütlerle mücadele yetkisi veriyor.

Endonezya hükümeti kanlı saldırıdan el Kaide örgütünü sorumlu tuttu. Savunma Bakanı Maturi Abdül Celal el Kaide’nin saldırıyı yerel teröristerle işbirliği içinde yaptığını söyledi. Amerika’nın Cakarta Büyükelçisi ise, Washington’un saldırının arkasında Endenozya’nın Cemiyet-i İslam derneğinin bulunduğuna inandığını bildirdi. Ancak dernek başkanı Ebu Bekir Beşir saldırıyla hiçbir ilişkileri olmadığını savundu. Endonezya polisi saldırının sorumlularını bulmak için geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Bali Emniyet müdürü Yetim Suyatmo, “Soruşturmayı biz yürütüyoruz ancak Avustralya ve Amerika’dan teknik yardım istedik. Saldırı mahallinden toplanan kanıtları ve patlayıcı maddenin kimyasal analizini onlar yapacak..” dedi.

Bombalı saldırıda kaç kişinin öldüğü halâ kesin olarak bilinmiyor. Şimdiye kadar en az 190 kişinin cesedi bulundu ama bircok kişi kayıp. Ölenlerin büyük bir çoğunluğunu Avustralyalı, İngiliz, Fransız ve Alman turistler oluşturuyor. Yüzlerce yaralıdan 60’ı, Avustralya Hava Kuvvetlerine ait nakliye uçaklarıyla Bali’den Darwin’e nakledildi. Bu kişilerin bazıları yanık kurbanları. Doktorlar bu hastaları yanık merkezlerine sevketmeye hazırlanıyor. Darwin’deki en büyük hastanenin genel müdürü Len Notoras, yaralıların Avustralya’da daha iyi bakım göreceklerini söyledi ve:“Bali’deki hastanelerin çoğunda yatak sayısı az. Klima da yok. Ayrıca hastaneler ağzına kadar yaralıyla dolu. Sadece turistler değil. Yerli halktan da çok kişi hastanelerde tedavi görüyor..” dedi.

Avustralya hükümeti de, saldırıdan, el Kaide’yle bağları olan aşırı dinci Müslüman grupları sorumlu tutuyor. Avustralya’daki Müslüman toplum saldırıyı kınadı, olaydan, tüm Müslümanların sorumlu tutulmaması çağrısında bulundu. Avustralya Adalet ve Dışişleri Bakanlarıyla, polis ve istihbarat yetkiileri incelemelerde bulunmak üzere Bali’ye gitti. Başbakan Howard Johnson ise gelecek Pazar günü için ulusal yas ilan etti. Başbakan Parlamento’da yaptığı konuşmada, “Bali’deki saldırıyı terörizm olarak nitelemek işi hafife almak olur. “Terörizm” resmi, teknik bir terim. Bu saldırı ise kimsenin savunamayacağı, haklı gösteremeyeceği barbarca bir katliamdır..”dedi.

Bali adası’ndaki saldırı, Endonezya ekonomisine pahalıya mal olacak. Endonezya, milli gelirinin yüzde dördünü turizm sektöründen sağlıyor ve en turistik yerlerin başında Bali geliyor. Bali’yi geçen yıl neredeyse bir buçuk miyon kişi ziyaret etti. Patlamaların hemen ardından, Cakarta Borsası, yüzde 9’dan fazla düştü, Endonezya parası Rupi değer kaybetti. Saldırının ekonomik yankıları komşu ülkelerde de hissedildi. Filipinler’de Manila Borsası binde 4, Malezya’da Kuala Lumpur Borsasında yüzde 1 virgül 2 oranında düşme oldu.

XS
SM
MD
LG