Erişilebilirlik

Saddam Sonrası Askeri Yönetim Planı - 2002-10-12


Amerika Dışişileri bakanı Colin Powell, Bush yönetiminin Irak’ta Saddam sonrası bir askeri yönetim kurma planı yaptığını doğruladı.

Amerikan kuvvetlerinin Irak’a girmesi halinde ülkede bir süre için bir Amerikan askeri varlığının kaçınılmaz olacağını belirten Powell, ancak askeri yönetimin Irak için ele alınan planlardan biri olduğunu henüz kesinleşmediğini söyledi.

Tarihten örnekler veren Powell, Amerikan kuvvetlerinin her zaman müdahele ettiği bir ülkede barış ve istikrarlı bir yönetim kurulduktan sonra hızla ayrılmaya çalıştığını hatırlattı.

Powell, Amerika’nın girdiği hiç bir ülkede kalıp kendi düzenini askeri gücüne dayanarak kurmayı amaçlamadığını vurguladı.

"New York Times" gazetesi dün Beyaz Saray’ın,Irak için, İkinci Dünya Savaşı sonrası Japonya’nın işgalini örnek alan bir askeri yönetim kurma planı geliştirdiğini bildirmişti.

Plana göre Irak liderleri için bir Savaş Suçları Mahkemesi kurulacak. Amerikan askeri yönetimi sonrası Bağdat’ta seçimle işbaşına gelmiş bir hükümete geçiş ise aylar belki de yıllar sürecek.

Powell, bu konuda henüz kesin bir karar verilmediğini, gazete haberlerinde sözü edilen modelin, mevcut planlardan sadece birisi olduğunu söyledi.

Halen Amerika Dışişileri Bakanlığı’nda Irak muhalefet gruplarıyla yapılan rejim değişikliği hedefi doğrultusunda çalışmalar devam ediyor. Bazı Iraklı muhalefet grupları, şimdiden ülke dışında geçici bir hükümet kurulmasını ve bu hükümetin Saddam Hüseyin, Amerikan kuvvetleri tarafından devrildikten sonra hemen iş başına getirilmesini istiyor.

Powell, Amerikan Kongresi'nin Irak konusunda kabul ettiği karar tasarısının, Birleşmiş Milletler’de sürdürdüğü çalışmalarda kendisine güç katacağını da bildirdi.

XS
SM
MD
LG