Erişilebilirlik

Aral Denizi Kurtulabilir Mi? - 2002-10-06


Aral Denizi’ni kurtarmak için dört Orta Asya ülkesinin lideri uluslararası yardım istedi. Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan liderleri Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de biraraya gelerek, Aral Denizi’nin kurtarılması için uluslararası bir fon oluşturulmasını önerdi.

Dört ülkenin lideri, Birleşmiş Milletler bünyesinde Aral Denizi Komisyonu kurulması ve gelecek yıl konu ile ilgili bir konferans toplanmasında anlaştılar.

Tacikistan Devlet Başkanı sorunun, küresel olduğunu söyledi. Tacik lider her yıl bir milyon ton tuzun buharlaşma sonucu havaya karıştığını ve bu durumun, yalnızca bölgede değil tüm dünyada ekolojik sitemi bozduğunu ifade etti.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayef ise, tuzun yalnızca denizin yakınında bulunan Pamir Dağları'ndaki buzulları değil aynı zamanda Avrupa Alpleri'ndekileri de erittiğini belirtti.

Aral Denizi’ndeki doğa felaketi, 1960 yılında Rus planlamacıların Amu Derya ve Siri Derya Irmaklarının yönünü değiştirmesinden sonra ortaya çıktı. Aral’ı besleyen bu iki büyük nehir pamuk tarlalarının sulanmasında kullanıldı. Plan eski Soviyet lideri Leonid Brejnef’e aitti.

XS
SM
MD
LG