Erişilebilirlik

Tarık Aziz'den Türkiye'ye Çağrı: 'ABD'yi Savaştan Vazgeçirin' - 2002-10-02


Irak Başbakan yardımcısı Tarık Aziz, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında ABD'nin daha sert silah denetim koşulları getiren yeni bir BM kararı çıkartma çabalarını şiddetle eleştirdi.

Bu girişimi “kabul edilemez” olarak niteleyen Aziz, "Amerika, savaş yanlısı yeni bir karar çıkartmak için çaba gösteriyor. Bu da esas niyetini ortaya koyuyor. Blix ile teknik heyetimiz arasında varılan anlaşmadan sonra Amerika’nın açıklamalarına bakıyorum. Anlaşmadan hiç mutlu değiller. Eğer kitle imha silahları konusunda samimi olsalardı mutlu olmaları gerekirdi. Ama her zaman söylediğim gibi, Amerika ve İngiltere tarafından ortaya atılan kitle imha silahları sorunu bir bahanedir. Irak’a karşı haksız bir saldırıyı haklı çıkartmak için ortaya atılmış bir bahanedir."

Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olmadığını tekrarlayan Aziz, Türkiye’den ABD'yi Irak’a karşı savaş ilan etmemeye ikna için elindeki tüm bölgesel gücünü kullanmasını istedi.

NATO’nun tek Müslüman üyesi olan Türkiye’nin, Irak’a karşı düzenlenecek bir operasyonda istekli olmasa da üslerini Amerikan ve müttefik uçaklarına açması bekleniyor.

Türkiye, Saddam Hüseyin’in devrilmesi sonucu çıkacak siyasi karışıklıkta Iraklı Kürtlerin bağımsız bir devlet kurmasından da kaygı duyuyor. Ankara’nın bu kaygısını kullanmaya kalkan Tarık Aziz, Irak’ın bölünmesinin topraklarında 12 milyon Kürt yaşayan Türkiye’nin de bölünmesine yolaçacağını öne sürdü.

Ancak Tarık Aziz'in bu iddiası Türk yetkililer tarafından hemen reddedildi. Dışişleri bakanı Şükrü Sina Gürel, Irak’ın bölünmesinin Türkiye’yi etkilemeyeceğini, bu konuda hiçbir kaygıları bulunmadığını açıkladı.

Tarık Aziz, Türk hükümetini, Kuzey Irak’taki yasak hava sahası üzerinde devriye uçuşu yapan Amerikan ve İngiliz uçaklarına üslerini kullanma izin verdiği için kınadı. Ancak Aziz, Amerika ile savaş çıkması halinde Irak’ın Türkiye dahil hiçbir komşusuna saldırmayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG