Erişilebilirlik

New York'ta Kıbrıs Görüşmeleri - 2002-10-02


Kıbrıs görüşmeleri bugün New York’ta başladı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, önce Kıbrıs Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides, ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la ayrı ayrı görüştü.

İki görüşmenin de yarım saat sürdüğü bildirildi. Annan, daha sonra, Denktaş ve Klerides’i biraraya getirdiği bir öğle yemeği verdi.

Rauf Denktaş, bu sabah ABD'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Thomas Weston ve BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto’yla görüştü. Görüşmelerle ilgili açıklama yapılmadı.

Basına yansıyan haberlere göre, Genel Sekreter, bugün ve yarın yapılacak görüşmelerde taraflara bir plan veya öneri sunmayacak, 6 Eylül’de tarafların Paris’te yaptıkları, daha önce de Kıbrıs'ta gerçekleştirdikleri görüşmelerin sonuçlarını gözden geçirecek.

Genel Sekreter gazetecilerin soruları üzerine görüşmelerin Aralık ayına kalabileceğini söyledi. Aralık ayında Avrupa Birliği, yeni üye ülkeleri açıklayacak.

Birlik, Kıbrıs’ın üyeliğini açıklamadan önce soruna çözüm bulunmasını istiyor. Kıbrıslı Türklerse çözüm olmadan Rum yönetiminin Avrupa Birliği’ne üye kabul edilmesinin görüşme sürecini bitireceğini söylüyorlar.

XS
SM
MD
LG