Erişilebilirlik

ABD'den İsrail'e: Kuşatmayı Kaldır - 2002-09-28


ABD, İsrail’i Arafat’a uyguladığı kuşatmayı kaldırmaya çağırdı.

Washington Post gazetesinin haberine göre Başkan Bush, Başbakan Ariel Sharon’a bir mesaj göndererek Filistin liderinin Ramallah’taki karagahı çevresinde sürdürülen kuşatmanın hemen kaldırılmasını istedi. Bush’un mesajı Amerika’nın İsrail büyükelçisi Daniel Kurtzer tarafından Başbakan Sharon’a iletildi.

Bush’un mesajından önce ulusal güvenlik danışmanı Condoleeza Rice ve Dışişleri bakanı Colin Powell’ın, Sharon’u telefonla aradıkları bildirildi.

Amerikalı yetkililer, İsrail’in kuşatmanın kaldırılmasını isteyen Güvenlik Konseyi kararına meydan okumasının, Başkan Bush’un Irak’a askeri müdahele konusunda uluslararası, özelllikle Arap ülkelerinin desteğini sağlama çabalarını zayıflattığını söylüyor.

Ancak İsrail Başbakanı, karargahta saklandığı ileri sürülen militanlar Arafat tarafından teslim edilmedikçe kuşatmanın devam edeceğini bildiriyor.

Sharon, bugün Jerusalem Post gazetesine verdiği demeçte kuşatma konusunda Washington ile çatışmasını dostlar arasındaki “anlaşmazlık” olarak niteledi ve kuşatma ile Irak konusu arasında bağ kurulmayacağını öne sürdü.

Bu arada Amerika Dışişleri bakanlığı, İsrail’i, dün Gazze kentinin kalabalık kesimine bir Hamas militanını öldürmek için düzenlediği roket saldırısı nedeniyle kınadı.

Bakanlık sözcüsü, Amerika’nın özellikle kalabalık yerleşim birimlerinde bu tür saldırılar düzenlenmesine karşı olduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG