Erişilebilirlik

Masum Türker: Türkiye Ekonomik Programı Uygulamada Kararlı - 2002-09-27


İMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları için Washington’a gelen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, ikili temaslarında Türkiye’nin ekonomik programı uygulama kararlılığını vurguluyor.

Bakan dün İMF Türkiye Masası Direktörü Micihael Deppler ve Amerika Dışişleri Bakanının Ekonomiden Sorumlu Yardımcısı Alan Larson’la görüştü. Masum Türker, dünkü temaslarından sonra düzenlediği basın toplantısında Amerika ve İMF’nin Türkiye’nin ekonomik programı aksatmadan uygulamasından memnun olduklarını söyledi.

Bakan Türker, dün Dünya Bankası’nda Afganistan’ın yeniden yapılandırılması toplantısına katıldığını ve Türkiye’nin Afganistan’ın yeniden inşasına yardım sözünü tekrarladığını söyledi.

Türker daha sonra İMF Türkiye Masası Direktörü Michael Deppler’la yaptığı görüşmede, Deppler’ın seçime gidilen günlerde Türkiye’nin ekonomik reform programının aksatılmadan yürütülmesinde gösterdiği özenden İMF’nin memnuniyetini dile getirdiğini bildirdi.

Bakan, 1 milyar 600 milyon dolarlık yeni İMF kredi diliminin verilmesi sürecinin işlediğini, gelecek hafta teknik heyetin dördüncü gözden geçirme süreci için Türkiye’ye gideceğini belirtti.

Bakan Amerika Dışişleri Bakanının Ekonomiden Sorumlu Yardımcısı Alan Larson’la yaptığı görüşmede de Türkiye’nin ekonomik programı uygulama konusundaki kararlılığını tekrarladıklarını söyledi. Türker faiz dışı bütçe fazlası oranının tutturulması için vergi ve zam gibi gelir arttırıcı önlemler yerine harcamaları kısma yoluna gideceklerini açıkladı.

Türker, nitelikli sanayi bölgeleriyle ilgili beklentilerinin yanı sıra Larson’dan tarıma dayalı işibirliği imkanları üzerinde durulmasını istediklerini de söyledi. Türker, Larson’la bu çerçevede Amerikan ve Türk şirketlerini bir araya getirecek bir çalışma programı üzerinde görüş birliğine vardıklarını açıkladı.

Bakana göre, Amerikalı yetkili, Baku-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesinin uygulama aşamasına gelmesinde Türkiye’nin tutumunu takdirle karşılıyor.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker bu sabah Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Lynn’le görüştü, İMF-Dünya Bankası grup toplantılarına katıldı.

Bakanın Washington programı oldukça yoğun. Masum Türker haftasonunda Dünya Bankası İMF yıllık toplantı toplantılarına katılacak. Bakan Pazartesi günü Amerika Maliye Bakanı Paul O’Neill, İsrail Maliye Bakanı Silvan Shalom, Dünya Bankası Başkanı James Wolfenson ve İMF Başkanı Horst Köhler’le görüşmeler yapacak. Türker Salı günü Amerika’dan ayrılacak.

XS
SM
MD
LG