Erişilebilirlik

Uluslararası Af Örgütü'nden Yunanistan'a Eleştiri - 2002-09-24


Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan’ı, başta azınlık gruplarının üyeleri ve kaçak göçmenler olmak üzere, polisin göz altındaki kişilere kötü muamele yapmasına izin vermekle suçladı.

Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı raporda, özellikle Çingeneler ve Arnavut göçmenlerin kötü muameleye uğradığı belirtiliyor. Uluslararası Af Örgütü’nün, Uluslararası Helsinki Federasyonu’yla ortak yayınladığı raporda, Yunan polisinin gözaltındaki kişileri, dayak, cinsel tehdit, ırkçı hakaret ve elektrik şokuyla kontrol altında tuttuğu belirtiliyor.

Raporda ayrıca çocuklar da dahil pekçok kişinin yaralandığı ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç gösterdiği kaydediliyor.

Uluslararası Af Örgütü, Yunan polisinin bu suçlardan mahkeme önüne nadiren çıkartıldığı ve mahkemelerin bu suçları işleyenlere fazla ceza vermediğini de belirtiyor. Rapora göre, 1996 yılından başlayan dört yıllık bir süre içinde, tek bir Yunan polisi bile insan haklarını ihlal suçundan hüküm giymedi.

Örgüt, Yunanistan hükümetini, bu tür davranışlara son vermek için acilen harekete geçmeye ve kurbanlara tazminat ödemeye çağırdı.

Örgüt Avrupa Birliği’ni de, gelecek yıl topluluğun dönem başkanlığını devralmadan önce Yunanistan’a, insan hakları sorumluluklarını hatırlatmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG