Erişilebilirlik

Hazar Denizi Konusunda Azeri-Rus Anlaşması - 2002-09-23


Azerbaycan ve Rusya Cumhurbaşkanları zengin kaynaklara sahip Hazar Denizi bölgesinde, ülkelerinin sınırlarını belirleyen bir anlaşma imzaladılar.

Anlaşma, Kremlin’de yapılan törenle Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından imzalandı. İki ülke İran’dan gelen eleştiriler üzerinde durmadı. İran, Hazar Denizi kaynaklarının paylaşımı konusunda beş bölge ülkesi arasında toplu bir anlaşma imzalanmadan ikili anlaşmalar yapılmasını istemiyor.

Putin uzun süren görüşmelerden sonra varıldığını söylediği anlaşmayı övdü. Aliyev de Rusya, Azerbaycan ve Kazakistan’ın Hazar Denizi’nin paylaşımıyla ilgili olarak ortak görüşlere sahip olmasını memnunlukla karşıladıklarını bildirdi.

Dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Hazar bölgesinin yasal statüsü, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından beri denize kıyısı olan beş ülke arasında tartışma konusu. Azerbeycan, Kazakistan ve Rusya Hazar Bölgesinin ulusal sınırlar doğrultusunda paylaşılmasını isterken, İran ve Türkmenistan beş eşit parçaya bölünmesi gerektiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG