Erişilebilirlik

'Arap Ülkeleri Rahat Nefes Aldı' - 2002-09-17


Arap ülkeleri Irak’ın BM silah denetçilerine geri dönüş izni vereceği yolundaki açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Artık Arap dünyasında gözler Washington’un vereceği cevaba çevrilmiş durumda.

Mısırlı siyasi gözlemci Hasan Nafi’ye göre “Ortadoğu, Irak’ın açıklamasının ardından rahat bir nefes aldı. Kahire Üniversitesi Siyasi Bilimler Bölümü Başkanı Nafi, Irak’ın BM denetçilerine izin verme kararı almasında Arap Birliği’nin büyük bir rolü olduğunu söylüyor. "Arap Birliği , BM güvenlik Konseyi’nden yeni bir karar çıkarılmasına gerek olmadığı görüşündeydi. Zira yeni bir karar alınması, Irak’ın BM yaptırımlarına uymaması halinde otomatik olarak askeri müdaheleyi gündeme getirecekti" diyen Nafi, yeni bir BM kararının sadece denetçilerin geri dönüşünü değil, bazı ek istekleri de gündeme getirebileceğini söylüyor.

Siyasi gözlemci Hasan Nafi, Suudi Arabistan’ın Güvenlik Konseyi’nde askeri müdahele yönünde bir karar alınması durumunda operasyona destek vereceğini açıklamasının, Irak’ın kararında büyük rol oynadığı görüşünde. Yine Mısır hükümetinin bir yetkilisine göre Arap Birliği ülkeleri, Irak’a denetçilere yeniden izin vermesi için baskı yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Mahir’e göre bu, gerilimi azaltma sürecinin başlangıcıydı.

Ancak Kahire Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Abdül Moneim Said, Irak’ın kararına bakıp, yeni bir BM kararı çıkartma girişiminden vazgeçileceği görüşünde olmadığını söylüyor: "Benim anladığım kadarıyla Amerika yalnızca denetçilerin geri dönüşü değil, başka koşulları da içeren bir kaürar metni hazırlayacaktır. Örneğin, demokratikleşme, ve azınlıkların haklarının korunması gibi konular bu karara alınabilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi de BM kararında koşulsuz denetim, kararlara itaat ve Irak’ın yükümlülükleri gibi konulara açıklık getirilmesi gerektiğini söylüyor.

Bu arada Filistinliler Irak’ın kararını olumlu karşılarken, İsrail, bu kararın ABD’nin Bağdat’a yönelik bir saldırısını engellemeyeceği görüşünde. Yönetim yetkililerinden Nebil Ebu Redine, ABD’nin artık Bağdat’a saldırmak için yeni bahaneler bulmaya çalışmaktan vazgeçmesi gerekitğini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Perez ise, denetçilerin, Irak’ın tüm silahlarını ortaya çıkaracağına inanmadığını belirtti.

XS
SM
MD
LG