Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Gürel, Irak'ı BM Kararlarına Uymaya Teşvik Ettiklerini Söyledi - 2002-09-14


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel, Irak’ı BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymaya çağırarak bunun sorunun çözümü için tek yol olduğunu bildirdi. Gürel, dün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Avrupa Birliği’nden de Kıbrıs sorunu çözülmeden üye olamayacaklarını Rum Yönetimine bildirmesini istedi. Dışişleri Bakanı konuşmasında Irak, Kıbrıs ve Afganistan sorunlarına değindi. Türkiye’nin Bağdat yönetimini BM Güvenlik konseyi kararlarına uymaya çağırdığını ve bu yolda teşvik ettiğini belirten Gürel, bunun sorunun çözümü için tek yol olduğunu söyledi. Bakan, Türkiye’nin Irak toprak bütünlüğüne verdiği önemin altını da çizdi. Dışişleri Bakanı, “Irak için tek çıkış yolu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına tam olarak uymaktır. Biz Irak’ı bu yönde danranması için teşvik ediyoruz. Türkiye, toprak bütünlüğü ve siyasi birliği korunan ve uluslararası topluma barışçı birşekilde yeniden kazandırılmış bir Irak görmek istiyor.” dedi.

Dışişleri Bakanı Gürel, konuşmasında Kıbrıs konusuna da değindi ve Birleşmiş Milletler’in soruna çözüm bulma çabalarını desteklemeye devam ettiklerini söyledi. Kıbrıs sorununa çözümün ancak adadaki iki toplum ve iki yönetime eşit haklar tanınmasıyla mümkün olacağını vurgulayan Şükrü Sina Gürel, Avrupa Birliği’ni de uyardı. Gürel, Avrupa Birliği’ni, Kıbrıs Rumlarına nihai çözümden önce birliğe katılamayacaklarını bildirmeye çağırdı. Bakan, Kıbrıs Rum yönetiminin çözüm öncesi Avrupa Birliği’ne alınmasının bölgede gerginliğe neden olacağı uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Gürel, Türkiye’nin uluslararası barış gücüne komutayı bıraktıktan sonra da Afganistan’da durumun düzelmesine katkıda bulunmaya devam edeceğini söyledi. Tokyo konferansında Afganistan’a ekonomik yardım vadeden ülkeleri sözlerini tutmaya çağıran Gürel, aksi halde Afgan halkının uluslararsı topluluğa güvenini kaybedeceğini vurguladı. New York’taki BM merkezinde ikili temaslarına devam eden Pazar günü ilk görüşmesini Avrupa Birliği yetkilisi Chris Patten ile yapan Gürel, daha sonra Libya ve Hollanda dışişleri bakanlarıyla biraraya geldi. Orta Asya ve Kafkas Cumhuriyetleri temsilcileriyle bir çalışma toplantısına da katılan Dışişleri Bakanı Gürel, son görüşmesini BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yaptı. Bakan, önümüzdeki hafta Washington’a gelerek Beyaz Saray’da Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice’la görüşecek.

XS
SM
MD
LG