Erişilebilirlik

11 Eylül'ün Birinci Yıldönümü - 2002-09-11


11 Eylül terörist saldırılarının birinci yıldönümünde Amerika’da, anma törenleri yapılıyor.

Başkan Bush, bugün ilk olarak Washington’da, Pentagon diye de bilinen Savunma Bakanlığı binasında düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı. Bush, terörizme karşı bir yıl önce açılan savaşı kazanma konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Geçen yılki saldırılar sırasında teröristlerce kaçırılan dört yolcu uçağından biri, Pentagon’a saldırmak için kullanılmıştı. Saldırılarda ölen 3 binden fazla kişiden yaklaşık 200’ü, Pentagon binasında hayatlarını kaybetti. Bunlar arasında binaya saplanan uçaktaki 64 kişi de bulunuyordu. Savunma Bakanlığı bahçesinde, binanın yıkılan ve bir yıl içinde onarılan bölümü önünde düzenlenen törende önce Başkan Bush, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, onarılan bölümü hizmete açtılar. Savunma Bakanı Rumsfeld konuşmasında Amerika öncülüğünde teröre karşı açılan savaşın dünyanın her yerinden destek gördüğünü söyledi ve müttefik ülkelere teşekkür etti.

New York’taki törenlerde Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerinde ölen 2,800’den fazla kişinin adları tek tek okundu. Bunlar arasında Türk vatandaşı, 25 yaşındaki bilgisayar teknisyeni Zühtü İbiş'in de adı bulunuyordu. Evli olan İbiş, Cantor Fitzgerald yatırım şirketinde çalışıyordu. Saldırıda sadece bu şirketten yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. New York ve Washington’la, Pennsylvania eyaletinde yolcu uçaklarından birinin düştüğü, Shanksville kenti yakınındaki boş alanda da birer dakikalık saygı duruşları yapıldı. Başkan Bush ve Laura Bush, Shanskville ve New York'taki törenlerde, saldırılarda yakınlarını kaybedenlerle tanışıp konuştular.

Akşam saatlerinde New York'un Manhattan adasında, terörist saldırıda yıkılan Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerinin yakınındaki Battery Park'da saldırıda ölenlerin anısına Ebedi Meşale yakıldı. Törende. saldırıda vatandaşları ölen 90'dan fazla ülkeyi temsil etmek üzere hükümet liderleri ve bakanlar hazır bulundu. Dışişleri Bakanı Profesör Şükrü Sina Gürel de törene katılanlar arasındaydı. Törende, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg meşaleyi birlikte yaktılar. Törene Japonya ve Kanada Başbakanlarıyla, Afganistan'ın geçici devlet başkanı Hamid Karzai de katıldı.

Başkan Bush, Washington, Pennsylvania ve New York’ta da anma törenlerine katıldıktan sonra, akşam da New York’tan, Amerikan halkına hitaben bir televizyon konuşması yaptı. Bush, geçen yıl uğradığı terörist saldırı karşısında terörle mücadelenin, Amerika'ya düşen tarihi bir görev olduğunu söyledi.

90’dan fazla ülkenin vatandaşlarının öldüğü terörist saldırıların birinci yıldönümünde, Washington’daki ulusal katedralde bütün dinlerin geleneklerini yansıtan bir dini tören de yapılıyor.

XS
SM
MD
LG