Erişilebilirlik

'BM Denetimi Birinci Koşul' - 2002-09-10


İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in BM gözetimi altında mutlaka silahsızlandırılması gerektiğini, aksi halde askeri müdaheleyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Blair, İngiliz İşci Sendikaları Kongresi'nde yaptığı konuşmada Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarını yoketmesini öngören BM kararlarına meydana okumaya devam ettiğini belirterek bu duruma son verme zamanının geçmekte olduğu uyarısında bulundu. Diplomasinin önemli olduğunu ancak bunun askeri güç kullanma tehditiyle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan İngiltere Başbakanı şöyle dedi:

"Şunu açıkça belirtmeliyiz, Saddam Hüseyin’in silahsızlandırılması şarttır. Bu iş artık hiçbir koşula bağlanmadan, oyun oynanmadan, hile yoluna sapmadan ve BM’in otoritesi zayıflatılmadan yapılmalıdır. Şunu da kesinlikle belirtmeliyiz ki eğer BM’in iradesi hiçe sayılırsa arkasından askeri müdahele gelecektir." Başbakan Blair, İngiliz sendika liderlerine Irak krizine BM çerçevesinde çözüm getireceği konusunda güvence verdi. Blair, ayrıca İngiliz askerlerini savaşa göndermeden önce parlamentoda tartışma açma sözü de verdi. ABD’nin askeri müdahele çağrısını destekleyen Blair, geniş uluslararası destek arama çalışmalarını sürdürdüğünü de söyledi. İngiltere Başbakanı, bu amaçla Salı akşamı Irak’a askeri müdaheleye kuşkuyla bakan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Kanada Başbakanı Jean Chretien ile birer telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.

Öte yandan Salı günü ABD’nin en yakın müttefiklerinden biri olan Kanada’nın Başbakanı Jean Chretien, Irak’a bir askeri müdaheleye gerek olup olmadığı konusunda kuşkulu olduğunu açıkladı. Chretien, bu açıklamayı Salı günü Başkan Bush ile ABD’nin Kanada sınırına yakın Detroit kentindeki görüşmesi sırasında yaptı. Kanada Başbakanı, Bush ile görüşmesine, ABD’nin müdahele gerekçelerini dinlemeye hazır olarak gittiğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü ise, görüşme sonrası Bush’un belirli bir destek talebinde bulunmadığını ve Başbakan Chretien’in de herhangi bir yardım taahhüdünde bulunmadığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG