Erişilebilirlik

Bush, Irak Konusunda Kanada'dan Destek İstedi - 2002-09-10


Başkan Bush, Irak'a karşı sert politikasına uluslararası destek arayışını Kanada Başbakanı Jean Chretien'le Detroit'te görüşerek sürdürdü. Dün ayrıca Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit dahil olmak üzere çeşitli ülkelerin liderleriyle telefon görüşmeleri yapan Bush, Perşembe günü New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmada da Irak konusuna ağırlık verecek.

Kanada ABD'nin en yakın müttefiklerinden biri olmakla birlikte Başbakan Chretien, Irak'a askeri müdahalede bulunmaya gerek olup olmadığı konusunda kuşkuları olduğunu açıkça belirtti. Chretien, Bush'la görüşmesini, dinlemeye hazır olarak yaptığını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Bush-Chretien görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Bush'un belirli bir destek talebinde bulunmadığını, Kanada liderinin de bu konuda herhangibir söz vermediğini bildirdi.

Michigan eyaletinin Detroit kentinde, Amerika-Kanada sınırı yakınında biraraya gelen Başkan Bush ve Kanada Başbakanı, ikili görüşmede Irak konusu üzerinde dururken, halka açık olarak yaptıkları konuşmalarda, Amerika-Kanada sınırında güvenliğin sağlamlaştırılması konusuna ağırlık verdiler.

Başkan Bush güvenlik kaygılarıyla sınırötesi ticaret ilişkisini geliştirme arzusu arasında bir denge sağlanması gerektiğini söyledi. Bush "Amerika ile Kanada arasında sıkı ticaret, seyahat ve aile bağları vardır" dedi. Bu yakınlığın her iki ülke için de yararlı olduğunu belirten Başkan Bush, geçen yılki terörist saldırılarda, "soğuk kanlı caniler" diye nitelediği teröristlerin, iki ülkede toplumların açık olmasını kendi emelleri için kullandıklarını söyledi.

ABD-Kanada sınırında 11 Eylül terörist saldırılarından sonra sıkı güvenlik önlemleri alınmıştı. Başkan Bush Detroit'teki konuşmasında önümüzdeki dönemde önceden bilinen kargo ve yolcu trafiğinin hızlandırılması için adımlar atılacağını söyledi. Bush sınır görevlilerinin bundan böyle meşru ticaret ve seyahatlerden çok, ciddi tehlike oluşturanlar üzerine eğileceğini bildirdi. Amerika ile Kanada arasındaki ticaret hacminin günde 1 milyar Dolara yaklaştığı bildiriliyor.

Kanada Başbakanı Chretien de dünyanın her yerinde teröristlerin amacının korku yaratmak olduğunu söyledi. "Özgürlük konusunda inatçıyız" diyen Kanada Başbakanı, özgürlüğü savunanların mutlaka galip geleceğini belirtti.

Bu arada Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer dün sabah Washington'dan Detroit'e giderken uçakta gazetecilere, Başkan Bush'un gün içinde Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan liderleri, Birleşmiş Milletler ve NATO Genel Sekreterleri ve Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Danimarka Başbakanıyla telefon görüşmeleri yapacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG