Erişilebilirlik

'Irak Nükleer Silah Üretebilir' - 2002-09-09


Londra’daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Irak’ın, dış yardımla, birkaç ay içinde nükleer silah imal edebileceğini ileri sürdü. Merkezi Londra’da bulunan örgütün bugün yayınladığı raporda, Bağdat hükümetinin elinde önemli miktarda kimyasal ve biyolojik silah stokları bulunduğu belirtiliyor.

Raporda, Irak’ın elinde nükleer silah için gerekli radyoaktif madde bulunmadığı ancak bunu dışardan sağlamaya çalıştığı iddia ediliyor.

Enstitüsü’nün raporunda, Irak’ın elinde önemli miktarda kimyasal ve biolojik silah stokları bulunduğu ve bunların çoğunun 1991 yılındaki Körfez Savaşı’ndan kalma olduğu belirtiliyor. 75 sayfalık raporda, Irak’ın nükleer silah için gerekli radyoaktif maddeye sahip olmadığı ancak bunu dışardan alabilirse durumun değişeceği ileri sürülüyor. Enstitü Başkanı John Chipman, "Irak gerekli maddeyi dışardan sağlıyabilirse birkaç ay içinde nükleere silah yapabilir. Basit bir atom bombası yapımı için, tıbbi aletler ve çeşitli sanayi tesislerindeki radyo-isotoplardan da yararlanabilir" dedi.

Raporun yazarı Gary Samore, Bağdat hükümetinin uzun bir süredir dışardan radyoaktif madde bulmaya çalıştığını söylüyor ancak bunda bir türlü başarılı olamadığını belirtiyor: "Uzun bir süredir çeşitli ülkelerde nükleer silah için gerekli malzeme satın almaya veya çalmaya çalışıyorlardı. Karaborsada aynı şeyi denediler ama bir türlü istediklerini bulamadılar. Fakat bu bulamayacakları anlamına gelmiyor tabii ki. Eğer bulurlarsa durum ve bununla birlikte bölgedeki kuvvet dengesi de değişir."

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün raporunda, Irak’ın elinde binlerce litre şarbon bakterisi, birkaç yüz ton, körlüğe ve cilt yanmasına yol açan hardalgazı, 10-15 arasında da uzun menzilli El-Hüseyin füzesi bulunduğu yazılı. Raporda, 650 kilometre menzilli füzelerin Ortadoğu’daki tüm başkentleri vurabileceğine dikkat çekiliyor. Rapora göre, Irak’ın kitle imha silahları üretme kapasitesi Körfez Savaşı öncesine kıyasla daha az ama bu tip silahlar geliştirmek Saddam Hüseyin’in halâ en önemli askeri hedefi.

Söz konusu rapor, Amerikan ve İngiliz yetkilerinin şimdiye kadar dile getirdiği kaygıları doğrular nitelikte. Nitekim ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Irak hükümetinin dış pazarlarda zenginleştirilmiş uranyum üretimi için malzeme aradığını söylemişti.

Bu arada Birleşmiş Milletler eski silah denetçisi Scott Ritter, Irak’ın kitle imha silahları imal edecek teknolojiye sahip olmadığını savunuyor. Amerikalı uzman, dün, Irak Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Bağdat hükümetinden bunu kanıtlamak için denetçilerin geri dönmesine izin vermesini istedi. Scott Ritter, Irak’ta Birleşmiş Milletler silah teftiş heyetinde çalışırken, ABD’nin denetçileri casus olarak kullandığı gerekçesiyle görevinden istifa etmişti.

XS
SM
MD
LG