Erişilebilirlik

Bush Kongre'ye Söz Verdi - 2002-09-04


Başkan Bush, Beyaz Saray'da Kongre liderleriyle görüşmesinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD’nın Irak’a karşı kendisini koruması gerektiğini vurgulayan Bush, "Saddam Hüseyin ciddi bir tehdittir, ve önemli bir sorundur, bu sorunu çözmemiz şart" dedi.

Saddam Hüseyin’i görevden uzaklaştırma planına içte ve dışta destek sağlamaya çalışan Başkan, Kongre’ye danışmadan Irak konusunda herhangi bir adım atmayacağını da söyledi. Milletvekili ve senatörler Beyaz Saray’a baskı yapıyor, Irak’la ilgili gelişmeler hakkında Kongre'nin bilgilendirilmesini istiyorlardı.

Beyaz Saray, Başkan’ın, Cumartesi günü İngiltere Başbakanı Tony Blair, Pazartesi günü de Kanada Başbakanı Jean Chretien’le Washington’da biraraya geleceğini bildirdi. Bush’un gelecek hafta Birleşmiş Milletler’de yapacağı konuşmadan önce, Çinli, Rus ve Fransız liderlerle de danışmalarda bulunması bekleniyor.

Bu arada, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’tan kimyasal, biolojik ve nükleer silah programlarını kayıtsız şartsız denetime açmasını istedi. Bağdat hükümetinin dünya kamuoyunu kendi tarafına çekmek için bu isteği kabul eder gibi görüneceğini ancak asla kabul etmeyeceğini belirten Bakan Bakan, "Şimdiye kadar hiçbir şeyi kabul ettiklerini görmedik, dünya kamuoyu ve Birleşmiş Milletler’le gitar çalar gibi eğleniyorlar, hergün başka bir telden çalıp, herkesin kulağına hoş gelen şeyler söylemeye çalışıyorlar" dedi.

Savunma Bakanı, ABD’nin elinde, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in yakın bir gelecekte nükleer silah geliştirebileceğini gösteren gizli belgeler bulunduğunu söyledi ve yönetimin kısa bir süre içinde bu kanıtları açıklayabileceğini bildirdi. Donald Rumsfeld, Washington’da Savunma Bakanlığı’nda yaptığı basın toplantısında, Başkan Bush’un, Irak konusunda kesin bir karar vermediğini de belirtti.

Bakan, Irak konusunda yönetim içinde ciddi görüş ayrılıkları bulunduğu yolundaki haberleri de yalanladı. Rumsfeld, bu tür haberlerin daha fazla satış yapmak isteyen basın yayın organları tarafından uydurulduğunu iddia etti.

XS
SM
MD
LG