Erişilebilirlik

ABD'de Batı Nil Virüsü - 2002-09-02


Amerikalı yetkililer, Batı Nil virüsünün kan bağışlarıyla da bulaşması olasılığını inceliyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) uzmanları, organ nakli yapılan dört hastaya virüsün kan bağışında bulunan bir kişiden geçmiş olması ihtimali üzerinde duruyor. Organ nakli yapılanlardan biri öldü, üçü de tedavi altına alındı. Dört hastaya da bir trafik kazasında ölen bir kadının organları nakledilmişti. Bu kadına ölmeden önce 37 kişiden kan nakledildiği bildiriliyor.

Doktorların elinde henüz bağışlanan kan veya organlarda Batı Nil virüsü olup olmadığını belirleyecek teknik imkanlar bulunmuyor.

Amerika'da ilk kez 1999 yılında belirlenen Batı Nil Virüsü yüzünden bugüne kadar 31 kişi öldü. Hastalık, sivri sinek sokmasıyla geçiyor.

Batı Nil virüsü, ilk kez 1937 yılında Uganda'nın Batı Nil ilinde görüldüğü için bu adla anılıyor. Virüsün özellikle yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde beyin ve omurilikte ölümcül olabilen iltihaplanmaya (meningoencephalitis) yolaçtığı 1957 yılında İsrail'de başgösteren bir salgın sırasında anlaşıldı. 1960'larda Mısır ve Fransa'da da görülen hastalık Amerika'da ilk kez 1999'da sivrisineklerin soktuğu insanların yanısıra atlar ve kuşlarda görüldü. Başlangıçta sadece güney eyaletlerinde rastlanan hastalık, yaz aylarında sıcaklarla birlikte sivrisineklerin arttığı diğer eyaletlere de yayıldı.

XS
SM
MD
LG