Erişilebilirlik

Dave Holland'ın Başarısı - 2002-08-29


ABD’nin en ünlü müzik dergisi Downbeat’in eleştirmenler anketini bu yıl caz orkestra şefi, kontrbascı Dave Holland dört dalda birden kazandı. Holland, böylelikle eleştirmenler tarafından dört ayrı dalda aynı yıl birinci seçilen ilk sanatçı oldu. Downbeat dergisinin anketine katılan eleştirmenler yılın en iyi caz sanatçısı, caz albümü, akustik grup ve akustik bas dallarında oylarını açık farkla Dave Holland’a verdi.

İngiltere’de doğan Dave Holland, küçük yaşlardan beri yaylı çalgılara ilgi duydu. Daha 4 yaşında iken kendi kendine Hawai’de çalınan Ukelele adlı dört telli küçük boy gitar çalmayı öğrendi..Daha sonra gitar, kontrbas ve çelloda usta oldu. 13 yaşında iken profesyonel basçı olarak Londra’da çalışmaya başladı ve 17 yaşında yerel bir dans müziği topluluğuna katıldı. Dave Holland 20 yaşına bastığında Londra’nın en ünlü bas müzisyenlerinden biri olmuştu. Gitar ustası John McLaughlin ile oda orkestralarında çaldı, televizyon, film ve radyo için stüdyo çalışması yaptı.

Ünlü Amerikalı trompetçi Miles Davis, Londra’yı ziyaret ettiği sırada dinlediği Dave Holland’ı o kadar beğendi ki kendisini en iyi albümlerinin üçünde, “Files de Kilimanjaro”, “In a Silent Way” ve “Bitches Brew” da birlikte çalmaya davet etti.

Holland, bundan sonra sürekli cazın en ünlü isimleriyle birlikte çalıştı. Thelonious Monk, Stan Getz, Betty Carter ve Chick Corea ile birlikte çaldı. 1972’de çıkardığı ilk solo albümü “Conference of the Birds”, ECM plak şirketiyle 30 yıl sürecek işbirliğinin başlangıcı oldu.

Dave Holland’ın Big Band büyük orkestra ile çaldığı ilk albümü “What Goes Around” gelecek ay piyasaya çıkacak. Holland, albümünü tanıtmak için 12 kişilik orkestrayla ABD ve Avrupa’da turneye çıkacak.

XS
SM
MD
LG