Erişilebilirlik

ABD: El-Kaide İran ve K. Irak'ta - 2002-08-29


ABD, İran’a El-Kaide militanlarını korumaması için çağrıda bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bazı El-Kaide liderlerinin İran’da bulundukları yolunda istihbarat alındığını ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Washington Post gazetesi, bugün yayınladığı bir haberde, bir çok El-Kaide militanıyla üst düzey iki yöneticinin Meşhed ve Zabol'da bulunduğunu önesürüyor.

İran Dışişleri Bakanlığı iddiayı reddetti, ABD’yi asılsız haberler yaymakla suçladı.

Gazetenin Arap istihbarat kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, İran’ın sadece üst düzey iki yetkiliyi değil çok sayıda El-Kaide militanını koruduğu ileri sürülüyor. Habere göre, bu kişiler İran’ın Afganistan sınırı yakınındaki Meşhed ve Zabol'da çeşitli otel ve konukevlerinde ağırlanıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, yönetimin elindeki istihbarat hakkında bilgi vermeyi reddeti ve İran’a bu uygulamaya derhal son vermesi çağrısında bulundu. Boucher, "Başkan hiçbir ülkenin teröristleri korumasını istemiyor ve bunu birçok kez açık ve kesin bir şekilde dile getirdi, İran’ın da buna uymasını teröristleri koruması altına almamasının istiyoruz" dedi.

Washington Post gazetesinin haberine göre, üst düzey 2 El-Kaide yetkilisinden biri Saif El-Adil adlı bir Mısırlı. Bu kişi uzun bir süredir FBI’ın en çok aranan kişiler listesinin başında bulunuyor. Diğer El-Kaide yetkilisi ise Mahfuz Kuld Velid adlı Müslüman bir Moritanyalı. Ebu Hafız adıyla bilinen bu kişinin Ocak ayında Afganistan’daki bir operasyonda öldüğü sanılıyordu. Amerikalı yetkililer bu iki kişinin örgüt içinde yeni ve daha önemli görevlere geldiğine ve yeni terör eylemlerine hazırlandığına inanıyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal, bu ay başında, İran’ın 16 El-Kaide militanını hükümetine teslim ettiğini açıklamıştı. Tahran hükümeti o zamana kadar topraklarında hiç bin el Kaide mensubunu bulunmadığını savunuyordu.

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, Tokyo’da gazetecilere, bazı El-Kaide üyelerinin, Kuzey Irak’ta, Kürtlerin kontrolü altındaki bölgelere kaçtığına inandıklarını söyledi. Armitage, Iraklı Kürt grupların bu kişilere kucak açtığını sanmadıklarını, El-Kaide üyelerinin bölgeye bu grupların kontrolu dışında girdiğini belirtti. Amerikalı Bakan Yardımcısı, Bağdat’ın kontrolu altındaki bölgelerde ise El-Kaide militanları bulunduğunu zannetmediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG