Erişilebilirlik

Azeri Referandumu Mahkemelik - 2002-08-27


Azerbaycan’da 4 muhalefet partisi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden anayasada yapılacak değişikliklere ilişkin referandumun sonuçlarının iptalini istiyor.

Azerbaycan Demokrat Partisi, Musavat Partisi, Azerbaycan Halk Cephesi ve Milli Bağımsızlık Partisi tarafından yapılan açıklamada Cumartesi günü yapılan referandumun yasadışı olduğu öne sürüldü.

Bakü hükümeti ise halkın %97’sinin anayasa değişikliğini desteklediğini açıkladı. Referanduma katılma oranının %80 olduğu bildirildi.

ABD de referandumu eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, oylama sırasında seçmen listelerinde usulsüzlük, birden fazla oy kullanma ve kutuların yanlış doldurulması dahil önemli usulsüzlükler yapıldığını söyledi.

Anayasa değişikliği, seçimle işbaşına gelen cumhurbaşkanının ülkeyi yönetememesi durumunda başbakanın görevi devralmasını öngörüyor. Daha önce bu görevi meclis başkanının üstlenmesi gerekiyordu.

Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, bu değişikliklerin Avrupa ülkeleri standartlarını yakalamak için yapıldığını söylüyor. Ancak muhalefet, 79 yaşındaki Aliyev’in, kendisine sadık birini göreve getirmeye çalıştığını öne sürüyor.

Amerikalı yetkililer, referundumun ertelenmesini istemiş ve seçmenlere yapılacak değişiklikler hakkında daha fazla bilgi verilmesi gerektiğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG