Erişilebilirlik

Türkiye Özel Olimpiyatlarda İddialı - 2002-08-24


Bedensel ve zihinsel özürlüler için yaklaşık 40 yıl önce Amerika’da başlatılan özel olimpiyatlarda Türkiye iddialı bir programa imza atıyor.

İlk kez, 1983’deki Uluslararası Özel Olimpiyat Oyunlarına dört sporcu ile katılan Türkiye’de bugün 4 bin özel olimpiyat sporcusu bulunuyor ve önümüzdeki yıllarda bu rakamın 24 bine çıkarılması hedefleniyor. Bu hedefin gerçekleşmesi için Özel Olimpiyatlar Türkiye Organizasyonu Başkanı Dilek Sabancı yoğun bir kampanya başlattı. Kampanya çerçevesinde ünlü Kennedy ailesiyle birlikte bir vakıf kuracak olan Dilek Sabancı'nın bu girişimi Özel Olimpiyat Organizasyonu tarafından da büyük takdirle karşılandı. Washington'da düzenlenen bir törenle Türkiye, Mısır ve Hindistan Özel Olimpiyat Komitelerine ödüller verildi.

Organizasyon Türkiye’nin bugün 4 bin olan özürlü sporcu sayısını yüzde 600 oranında artırma kampanyası başlattığını açıkladı ve bu alandaki çalışmaları nedeniyle Dilek Sabancı’ya özel bir plaket sundu. Dilek Sabancı Amerika'nın Sesi stüdyolarına gelerek sorularımızı yanıtladı ve 1983'de Amerika'nın Louisiana eyaletindeki Baton Rouge kentinde düzenlenen Özel Olimpiyat Oyunlarına babası, işadamı Sakıp Sabancı'nın, Türkiye'den dört özürlü genci getirmesinden buyana Türkiye'de bu konuya ilginin büyük oranda arttığını anlattı.

Organizasyon’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Thomas Songster de Türkiye’nin taşıdığı önemi şöyle özetledi: "Türkiye doğal nedenlerle çok önemli bir ülke bizim için. Türkiye’de sağlam bir platform oluşturmak istiyoruz. Türkiye’deki sağlam zeminimizden yararlanıp, buradaki olanakları kullanıp, başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere bölgedeki ülkelerde de özel olimpiyatlar olgusunu yaygınlaştırmak, güçlendirmek istiyoruz."

Bugün 150’yi aşkın ülkede yapılan özel olimpiyatlar, zihinsel özürlü bireylerin sportif faaliyetlere, ulusal ve uluslararası alanda spor müsabakalarına katılmalarını sağlıyor; bireylerin özgüvenlerinin artmasında büyük rol oynuyor.

Özel olimpiyatlar konusunda ayrıntılı bilgi almak isteyenler Dilek Sabancı’ya veya Özel Olimpiyatlar Türkiye sorumlularından Erdal Çam’a telefon/faks/elektronik-posta yoluyla ulaşabilirler.

Özel Olimpiyatlar Türkiye:
Tel: (216) 572 22 77

Faks: (216) 572 22 78

E-Posta: sot@ozelolimpiyatlar.com.tr

XS
SM
MD
LG