Erişilebilirlik

Bush Irak Konusunda Kararlı - 2002-08-22


Başkan Bush, Saddam Hüseyin'in dünya için tehdit oluşturmaya devam ettiğini söyleyerek Irak'ta bir rejim değişikliği konusunda kararlı olduğunu tekrarladı. Bush bu açıklamasını, tatilini geçirmekte olduğu Teksas eyaletinin Crawford kasabasında ulusal güvenlikten sorumlu yüksek düzeydeki yardımcılarıyla katıldığı toplantıdan sonra yaptı.

Toplantıya Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Condoleezza Rice katıldı.

Başkan Bush daha sonra Savunma Bakanı Rumsfeld'le birlikte gazetecilerin sorularını cevapladı. Başkan toplantıda füze savunma sistemi gibi uzun dönemli askeri konular ve Savunma Bakanlığı bütçesi üzerinde durduklarını, Irak konusunun ele alınmadığını söyledi.

Bush, "Irak konusunda yoğun spekülasyon yapıldığını biliyorum ancak bu konuyu ele almadık," dedikten sonra Irak lideri Saddam Hüseyin'in uzaklaştırılması gerektiğine hala inandığını vurguladı.

Başkan "Amerikan halkı benim tutumumu biliyor: Rejim değişikliği dünyanın yararına uygun olacaktır," dedi. Ancak Bush düşünen ve sabırlı bir insan olduğunu, Irak konusunda her türlü teknolojiyi, istihbarat bilgisini ve diplomasi dahil olmak üzere bütün tercihleri gözden geçirdiğini belirtti.

Başkan Irak'a karşı bir askeri eylem kararı vermeden önce Amerikan Kongresi ve müttefik ülkelerle danışmalar yapacağını bildirdi.

Savunma Bakanı Rumsfeld de Amerika'nın bu tutumu konusunda kuşku duyan yabancı liderlerle ilgili bir soruya karşılık, birçok ülkenin terörizme karşı savaşta ABD'yle işbirliği yaptığını söyledi. Rumsfeld şöyle konuştu: "Başkan, Dışişleri Bakanı ve ülkemiz, bütün dünyaya uzanan ve terörizme karşı dünya çapında savaş veren bir koalisyonu biraraya getirmiştir."

Birçok yabancı liderin Irak'ta bir savaş istemediğinin hatırlatılması üzerine Rumsfeld, bu liderlerin Amerika'nın tutumunu destekleyen açıklamalar yapmadığını çünkü Başkan Bush'un böyle bir istekte bulunmadığını söyledi.

Rumsfeld, Irak'ın bulunduğu bölgedeki Amerikan askeri faaliyetinden sorumlu olan Orgeneral Tommy Franks'a Irak konusunda bazı acil hazırlık planları yapması için talimat verdiğini ancak bunun olağan bir uygulama olduğunu, yüksek düzeyli komutanlardan düzenli olarak yeni durumlar karşısında hazırlıklı olmalarının istendiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG