Erişilebilirlik

ISAF'ın Suikast Raporu - 2002-08-18


Afganistan’daki Uluslararası Barış Gücü (ISAF), geçen ay Kabil’de öldürülen Başkan Yardımcısı Hacı Kadir’in katillerinin belirlenemediğini bildirdi.

Barış gücü, 6 Temmuz’da işlenen cinayetle ilgili soruşturmanın sonuçlarını Pazar günü açıkladı.

Barış gücü yetkilileri, Hacı Kadir’in öldürülmesine, çevresinde etkin güvenlik önlemi alınmamasının yol açtığını belirtti.

Raporda, güvenliği hükümetten çok kişisel bir sorumluluk olarak gören bir anlayışın cinayetin işlenmesini kolaylaştırdığı görüşü savunuldu. Afgan Başkan yardımcısı geçen ay başında Kabil’in ortasında güpegündüz öldürülmüştü.

Görgü tanıkları, kendilerini koruma görevlisi olarak gösteren iki kişinin, Başkan Yardımcısına otomobiline bindiği sırada ateş açtığını ve kendisiyle birlikte şöförünü de öldürdüklerini söylemişlerdi. Barış Gücü yetkilileri ise, Afgan yetkililerinin olayı bir saat geçtikten sonra kendilerine bildirdiğini belirtmişlerdi.

Barış gücünün raporunda Afgan hükümetinden, olayla bağlantılı olarak tutuklanan 26 kişinin delil yetersizliğinden serbest bırakması da istendi.

Suikastten beri Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin güvenliğini Amerikan askerleri üstlenmiş bulnuyor. Bu arada Barış Gücü birlikleri, Afgan askerlerine güvenlik eğitimi veriyor.

XS
SM
MD
LG