Erişilebilirlik

'Barzani Bush'un Davetini Reddetti' - 2002-08-15


Kuzey Iraklı Kürt lider Mesut Barzani’nin, Beyaz Saray’ın davetini reddettiği bildiriliyor.

New York Times gazetesine göre Barzani’nin geçen hafta Washington’da düzenlenen Irak muhalefet grupları toplantısına katılmaktan kaçınması, Bush yönetimi için darbe oldu.

Gazete, Amerikalı yetkililerin Barzani’yi almak üzere Türkiye’nin güneyine özel bir uçak göndermeyi önerdiklerini söylediklerini de yazdı. Amerikalı yetkililer ayrıca Barzani’ye, rakibi Celal Talabani ile aynı uçakta seyahat etmesi halinde ikisinin birden Başkan Bush tarafından kabul edileceklerini de bildirdiler. Ancak Barzani, davete direnince Talabani ABD'ye tek başına gelmek zorunda kaldı.

Amerikalı ve Kürt yetkililerin New York Times gazetesine yaptıkları açıklamaya göre, Barzani’nin Irak’ta kalma kararına Türkiye ile gerginleşen ilişkileri yolaçtı.

Diplomatik pasaportu Türkiye tarafından bu ay iptal edilen ve İncirlik Üssü'nü kullanmasına izin verilmeyen Barzani, Kuzey Irak dışına ancak Suriye üzerinden çıkabiliyor.

Türkiye, Irak Kürtleri'nin bağımsız devlet ilan etmelerini önlemek için Kuzey Irak’a müdahele edebileceği uyarısında bulunuyor. Ankara, Kuzey Irak’ta Musul petrollerini kontrol eden bir Kürt devleti kurulmasının, Türkiye içindeki Kürtleri de ayaklanmaya teşvik etmesinden kaygı duyuyor.

Amerikalı yetkililer Irak’ın geleceği konusunda Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini vurgularken Kürt yetkililer, bu görüşmelerin kamuoyuna açıklanandan çok daha tartışmalı geçtiğini önesürdü.

XS
SM
MD
LG