Erişilebilirlik

Yayınlarımız Kosova'da - 2002-08-09


Kosova Meclisi'nin üç Türk üyesinden, Kosova Demokratik Türk Partisi milletvekili Nafiye Gaş, partisinin en büyük önceliği, Türkçe'nin, Kosova'nın resmi dillerinden biri olarak kabul edilmesine verdiğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığının konuğu olarak diğer bazı Kosovalı milletvekilleriyle gazeteciler ve öğretim üyelerinden oluşan bir heyetle birlikte Amerika'ya gelen Nafiye Gaş, Amerika'nın Sesi Radyosu'nu ziyaret etti.

Kosovalı Milletvekili, Kosova'da Türkçe'nin 1989 yılına kadar Kosova'daki resmi dillerden biri olduğunu ancak Yugoslavya'nın eski devlet başkanı Slobodan Miloseviç'in, 1989'da buna son verdiğini söyledi. Nafiye Gaş, Amerika'nın Sesi ve Kent FM radyolarını yeni başlattıkları işbirliği nedeniyle kutlarken, Amerika'nın Sesi Radyosu'nun Kosova'da Türkçe konuşan gruplara bu yayınlar aracılığıyla ulaşmasının çok önemli olduğunu bildirdi.

Nafiye Gaş, Kosova'da güvenliğin büyük ölçüde sağlanmış olduğunu belirtti. Gaş'a göre, Kosovalı Türkler, geleneksel olarak hem Arnavut çoğunluk ve hem de Sırplarla iyi ilişkilere sahip. Nafiye Gaş, yaklaşık 40 bin kişiden oluşan Kosovalı etnik Türk topluluğunun ortalama olarak iyi eğitim sahibi olduğunu, birçok Türkün, Türkçenin yanısıra Arnavutça ve Sırpça da bildiğini söyledi. Gaş, diğer etnik grupların Türkçe konuşan üyeleri de eklendiğinde, Kosova'da Türkçe konuşanların toplam sayısının 200 bin'i geçtiğini belirtti.

İktisatçı olan Milletvekili Nafiye Gaş, eğitimini Sırpça ve Arnavutça dillerinde almış olmasına rağmen, iyi Türkçe konuşuyor ve bunu, uzun yıllar Kosova televizyonunda Türkçe yayınların sorumlusu olarak çalışan babası Hayrettin Gaş'a borçlu olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG