Erişilebilirlik

Genelkurmay Başkanlığı Talabani'yi Yalanladı - 2002-08-09


Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak’taki Bamerna Havaalanı’nı kontrolü altında tuttuğu yolundaki haberi yalanladı.

İddia, Iraklı Kürt Lider Celal Talabani tarafından gündeme getirilmişti. Talabani, bu haftaki ziyareti sırasında Türk televizyonlarına verdiği özel demeçlerde, Silahlı Kuvvetler’in havaalanında asker bulundurduğunu söylemişti. Talabani, 1991 yılındaki Körfez Savaşı sonrasında ABD öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerince tamir edilen Bamerna Havaalanı’nın 1995 veya 1996 yılından bu yana Türk birliklerinin kontrolünde olduğunu bildirmişti.

Iraklı Kürt lider, havaalanının halen kullanımda olmadığını da söyledi. Ancak Talabani, havaalanının askeri amaçlarla kullanılıp-kullanılamayacağı yolundaki bir soruyu yanıtlarken, “Askeri uzman değilim, ama sanırım helikopterler rahatça iniş-kalkış yapabilir, savaş uçakları için elverişli olacağını ise zannetmiyorum,” dedi.

Talabani, Bamerna Havaalanı’nın, rakibi Mesut Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokratik Partisi’nin kontrolündeki bölgede bulunduğunu da söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı ise yaptığı açıklamada haberi yalanlandı ve havaalanının Körfez Savaşı sırasında koalisyon kuvvetlerinin hava saldırıları sonucu ağır hasar gördüğünü bu nedenle kullanılamaz durumda olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG