Erişilebilirlik

'S. Arabistan ABD Dostu Değil' - 2002-08-06


ABD Savunma Bakanlığı'nda geçen hafta verilen bir brifing'de Suudi Arabistan’ın ABD'ye dost bir ülke olmadığı dile getirilip Riyad hükümetine karşı sert önlemler alınması istendi.

Bakanlığın eski görevlileri ile bir grup uzmanı bünyesinde toplayan Savunma Politikacılar Kurulu’na sözkonusu brifingin, RAND araştırma kuruluşunun uzmanlarından biri tarafından verildiği bildirildi.

Washington Post gazetesinin haberine göre, RAND uzmanı Laurent Murawiec, Suudi Arabistan’ı Ortadoğu’daki en tehlikeli muhalif ülke olarak niteledi. Uzman, Suudi Arabistan vatandaşlarının terörizmin planlanmasından finansmanına, en üst kadrolardan en alt kademeye, ideolojistinden basit üyeliğe kadar her kademesinde aktif rol oynadıklarını belirtti.

Murawiec, Washington’un bu davranışa son verilmesini istemeye, Suudi hükümet bu isteğe uymadığı takdirde Suudi Arabistan’ın mal varlığı ve petrol gelirine el koymaya çağırdı.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Victoria Clarke bu toplantıda konuşulanların resmi politikayı yansıtmadığını belirtti ve Suudi Arabistan’ın dost ve müttefik bir ülke olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG