Erişilebilirlik

MHP Anayasa Mahkemesi'ne Gidiyor - 2002-08-04


Başbakan Yardımcısı ve MHP lideri Devlet Bahçeli, Avrupa Birliği uyum yasalarının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme şansını arttırma çabaları sonucu kabul edilen ve insan hakları reformlarını da içeren bir dizi yasa dün mecliste onaylanmıştı.

Parlamentoda milletvekili sayısı en fazla parti olan Milliyetçi Hareket Partisi, Kürtlere daha fazla hak tanıyan ve ölüm cezasını kaldıran reform paketine karşı çıkıyor. MHP yanlıları mevcut yasaların yumuşatılmasının Güneydoğudaki ayrılıkçı hareketi yeniden canlandıracağını öne sürüyor.

Reform paketinin kabulünü ihtiyatlı bir memnunlukla karşılayan AB, bunu önemli ve demokratik bir adım olarak niteledi. Birliğin, Cumartesi günü yayınladığı açıklamada, yeni yasalar sayesinde Türkiye’nin AB standartlarıyla uyumlu hale geldiği bildirildi.

Meclis, reform paketini Cuma günü başlayan aralıksız çalışma sonucunda dün onayladı. Yeni yasalarla daha fazla ifade özgürlüğü sağlanırken, gösteri yapılmasını kolaylaşıyor ve insan kaçakçılığına ağır cezalar getiriliyor.

Türkiye, 15 üyeli Avrupa Birliği’nden Aralık ayında yapılacak Kopenhag zirvesinde müzakerelerin başlaması için tarih almaya çalışıyor. AB, Türkiye’nin üyelik yolunda attığı adımlarla ilgili olarak hazırlanan raporu Ekim ayında incelemeye başlaycak. Kasım ayında ise Türkiye’de zamanından 18 ay önce, erken seçime gidilecek.

XS
SM
MD
LG