Erişilebilirlik

12 Madde Onaylandı - 2002-08-03


Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, Avrupa Birliği'ne uyum yasa teklifi üzerinde Cuma günü başladığı çalışmaları aralıksız sürdürüyor.

Önce, reform paketinin ilk maddesini oluşturan, idam cezasının, savaş ve yakın savaş durumları dışında kaldırılması, tartışmalı görüşmelerden sonra 162'ye karşı 256 oyla kabul edildi.

Daha sonra da yasa teklifinin, ifade özgürlüğünü güvence altına alan, anadilde radyo-televizyon yayınına olanak veren, Türk vatandaşlarının kullandığı farklı dillerin öğrenilmesi için özel kurslar açılmasını serbest bırakan, yurt dışında basılan her türlü yayının Türkiye'ye girmesine imkan veren, Polis Vazife ve Selahiyetleri Yasası'nın Avrupa Birliği kurallarına uygun hale getirilmesini öngören 11 maddesi daha onaylandı.

Meclis Genel Kurulu'nun paketin tamamı üzerinde bir oylama daha yapması gerekiyor.

Reformlar, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında üyelik müzakerelerinin başlayabilmesi için AB tarafından aranan koşulları yerine getirmeyi amaçlıyor.

Ankara'daki batılı diplomatlar, idam cezasının kaldırılması ve diğer reformları memnunlukla karşıladıklarını belirtiyorlar ve Türkiye'nin, demokrasisini Batı Avrupa standartları düzeyine çıkarma yönündeki kararlılığını gösterdiğini söylüyorlar.

XS
SM
MD
LG